Uciderea a trei soldaţi americani şi rănirea altor câteva zeci, duminică, în Iordania, de către militanţi susţinuţi de Iran sporeşte presiunea politică asupra preşedintelui Joe Biden pentru a da o lovitură directă Teheranului, o acţiune pe care a fost reticent să o ordone de teama de a nu declanşa un război mai amplu, relatează Reuters.
Opţiunile de răspuns ale lui Biden ar putea varia - ar putea viza forţele iraniene din afara sau chiar din interiorul Iranului sau ar putea opta pentru un atac de represalii mai prudent doar împotriva militanţilor responsabili susţinuţi de Iran, spun experţii.
Forţele americane din Orientul Mijlociu au fost atacate de peste 150 de ori de către forţele susţinute de Iran în Irak, Siria, Iordania şi în largul coastelor Yemenului de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie. Dar până la atacul de duminică asupra unui avanpost îndepărtat cunoscut sub numele de Tower 22 (Turnul 22), în apropiere de graniţa de nord-est a Iordaniei cu Siria, atacurile nu uciseseră trupe americane şi nici nu răniseră atât de mulţi soldaţi. Acest lucru îi dă lui Biden spaţiu politic pentru a decide represalii americane, provocând pierderi forţelor susţinute de Iran fără a risca un război direct cu Teheranul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Biden a declarat că Statele Unite vor răspunde, fără a da mai multe detalii.
REPUBLICANII, CU TUNURILE PE BIDEN
Republicanii l-au acuzat pe preşedinte că a lăsat forţele americane să devină ţinte sigure, aşteptând ziua în care o dronă sau o rachetă va trece de apărarea bazei. Ei spun că această zi a sosit - a fost duminică, când o singură dronă de atac cu o singură direcţie a lovit în apropierea cazărmilor bazei, dis-de-dimineaţă.
Ca răspuns, republicanii spun că Biden trebuie să lovească Iranul.
"A lăsat trupele noastre ca pe nişte ţinte sigure", a declarat senatorul republican american Tom Cotton. "Singurul răspuns la aceste atacuri trebuie să fie o ripostă militară devastatoare împotriva forţelor teroriste iraniene, atât în Iran, cât şi în tot Orientul Mijlociu", a pledat senatorul.
La rândul său, republicanul care conduce Comisia pentru forţele armate americane din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, a cerut, de asemenea, acţiuni împotriva Teheranului. "A trecut de mult timpul ca preşedintele Biden să tragă în sfârşit la răspundere regimul terorist iranian şi pe intermediarii lor extremişti pentru atacurile pe care le-au comis", a declarat Rogers.
Fostul preşedinte Donald Trump, care se va confrunta probabil cu Biden în alegerile prezidenţiale din acest an, a descris atacul ca fiind "o consecinţă a slăbiciunii şi a capitulării lui Joe Biden".
CE SPUN DEMOCRAŢII
În replică, administraţia Biden a declarat că face eforturi mari pentru a proteja trupele americane din întreaga lume.
Însă până şi un democrat şi-a exprimat în mod deschis îngrijorarea că strategia lui Biden de a limita conflictul dintre Israel şi Hamas la Gaza eşuează. "După cum vedem acum, acesta scapă de sub control. Începe să apară ca un război regional şi, din păcate, Statele Unite şi trupele noastre sunt în pericol", a declarat reprezentanta democrată Barbara Lee, reînnoind apelurile pentru încetarea focului în războiul israeliano-palestinian.
Reprezentantul democrat Seth Moulton, care a efectuat patru misiuni în Irak ca puşcaş marin, a îndemnat la reţinere, în faţa apelurilor republicane la război, spunând că "descurajarea este dificilă, dar războiul este şi mai rău".
"Pentru şoimii fricoşi care cer război cu Iranul, faceţi jocul inamicului - şi aş vrea să vă văd trimiţându-vă fiii şi fiicele să lupte", a spus Moulton. "Trebuie să avem un răspuns eficient, strategic, în termenii noştri şi în calendarul nostru", a punctat el.
PĂREREA EXPERŢILOR
Experţii avertizează că orice lovitură împotriva forţelor iraniene în interiorul Iranului ar putea forţa Teheranul să răspundă în forţă, escaladând situaţia într-un mod care ar putea antrena Statele Unite într-un război major în Orientul Mijlociu.
Jonathan Lord, director de program la Centrul pentru Noua Securitate Americană (Center for a New American Security), spune că lovirea directă în interiorul Iranului ar ridica îndoieli la Teheran cu privire la supravieţuirea regimului. "Când faci lucrurile în mod deschis, reprezinţi o escaladare majoră pentru iranieni", a explicat Lord.
Charles Lister, de la Middle East Institute, cu sediul la Washington, a declarat că un răspuns probabil ar fi acela de a ataca o ţintă semnificativă sau un militant de mare valoare din grupurile susţinute de Iran în Irak sau Siria. "Ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă, a fost la un cu totul alt nivel decât tot ceea ce au făcut aceşti interpuşi în ultimele două-trei luni, (dar) în ciuda tuturor apelurilor de a face ceva în Iran, nu văd această administraţie muşcând momeala", a spus Lister.
Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că nu este clar care ar fi efectele de ordinul doi şi trei în cazul în care s-ar ataca Iranul. "Dacă SUA nu se pregătesc pentru un război total, ce ne aduce atacarea Iranului?", s-a întrebat oficialul.
Cu toate acestea, Lord şi alţi experţi recunosc că Israelul a lovit ani de zile ţinte iraniene în Siria, inclusiv patru oficiali ai Corpului Gardienilor Revoluţiei iraniene, în Damasc, la 20 ianuarie, ceeea ce nu a descurajat Teheranul.
Statele Unite au lovit, de asemenea, ţinte legate de Iran în afara Iranului în ultimele luni. În noiembrie, armata americană a declarat că a lovit o instalaţie folosită nu doar de o grupare susţinută de Iran, ci şi de Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran.
Dar Lister a reamintit că SUA au atacat în trecut iranieni din afara Iranului, cum ar fi atacul cu dronă din 2020 împotriva generalului iranian de rang înalt Qassem Soleimani, dar au obţinut un răspuns doar pe o perioadă limitată de timp. "Deci, într-o anumită măsură, dacă mergi suficient de tare şi suficient de sus, avem un istoric care arată că Iranul poate clipi primul", a spus Lister.
CE ESTE TOWER 22
Baza Tower 22 care a fost lovită duminică este o locaţie importantă din punct de vedere strategic, situată în Iordania, în cel mai nord-estic punct în care graniţele ţării se întâlnesc cu Siria şi Irak.
Despre bază se cunosc puţine lucruri în mod public. Dar aceasta include sprijin logistic, iar acolo se află 350 de soldaţi ai armatei şi forţelor aeriene americane.
Tower 22 se află în apropierea garnizoanei Al Tanf, situată peste graniţă, în Siria, care găzduieşte un număr mic de trupe americane. Tanf a fost esenţială în lupta împotriva Statului Islamic şi şi-a asumat un rol ca parte a unei strategii americane de a limita consolidarea militară a Iranului în estul Siriei. Tower 22 este situat suficient de aproape de trupele americane de la Tanf, încât ar putea contribui la sprijinirea acestora. Poate, de asemenea, să contracareze militanţii susţinuţi de Iran în zonă şi să permită trupelor să supravegheze rămăşiţele Statului Islamic din regiune.
Armata iordaniană este unul dintre cei mai mari beneficiari ai finanţării militare externe a Washingtonului. Regatul are sute de instructori americani şi este unul dintre puţinii aliaţi regionali care organizează exerciţii ample cu trupele americane pe tot parcursul anului.
De la începutul conflictului sirian, în 2011, Washingtonul a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a ajuta Ammanul să instituie un sistem elaborat de supraveghere, cunoscut sub numele de Programul de securitate a frontierelor, pentru a opri infiltrarea militanţilor din Siria şi Irak.
Nu este clar ce tip de arme sunt păstrate la baza Tower 22, care este apărarea aeriană folosită şi ce anume a mers prost în atacul de duminică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...