Peste 1.100 de militari nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi de când luptă în Ucraina alături de Rusia, iar armata nord-coreeană pregăteşte o nouă desfăşurare de trupe şi livrări de armament, anunţă luni Statul Major sud-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Estimăm că trupele nord-coreene, care au plecat recent la luptă împotriva forţelor ucrainene au suferit aproximativ 1.100 de perideri”, un bilanţ care include morţi şi răniţi, anunţă într-un comunicat Comitetul şefilor Statului Major Interarme (JCS).

Statul Major sud-coreean a observat pregătiri care-l fac să creadă că Nordul se pregăteşte să trimită trupe noi în Rusia, ca întăriri sau pentru a le înlocui pe cele care sunt deja implicate în luptă.

Informaţii culese de către Coreea de Sud arată că Nordul ”este pe cale să producă şi să livreze drone care se pot autodistruge” Rusiei, anunţă JCS.

Potrivit JCS, Phenianul furnizează Moscovei tunuri autopropulsate de calibrul 170 milimetri, redutabilele ”Koksan”, cu o rază de 40-60 de kilometri şi lansatoare multiple de obuze de calibrul 240 de milimetri.

Armata sud-coreeană estimează că Nordul vrea să-şi modernizeze capacităţile de război convenţional cu asistenţa Rusiei, bazându-se pe experienţa sa în luptă împotriva forţelor ucrainene.

TRATAT ISTORIC

”Acest lucru ar putea să conducă la o creştere a ameninţării militare a Nordului faţă de noi”, estimează JCS.

Mii de militari nord-coreeni au fost trimişi în Rusia în ultimele săptămâni, pentru a susţine armata rusă, acuză Occidentul.

Kremlinul a eludat întrebările despre acest subiect, nevoind să confirme aceste informaţii.

La 17 decembrie, comandantul armatei ucrainene, Olaksandr Sîrski, anunţa că armata rusă desfăşura ”operaţiuni ofensive intense în regiunea Kursk, folosind activ unităţi ale armatei nord-coreene” şi că aceasta a ”suferit pierderi grele”.

Ucraina a lansat la începutul lui august o ofensivă în regiunea rusă Kursk. Ea controlează în continuare o parte a acestui teritoriu.

Coreea de Nord nu a confirmat şi nu a dezminţit niciodată prezenţa trupelor sale alături de Rusia.

Cele două ţări şi-au consolidat relaţiile militare după invazia Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

Un tratat istoric de apărare reciprocă între Phenian şi Moscova, semnat în iunie, a intrat în vigoare la începutul acestei luni. El prevede ”un ajutor militar imediat” în cazul unei agresiuni armate a unei ţări terţe.

Ultimele concluzii ale JCS confirmă un raport al servicilor sud-coreene transmis săptămâna trecută deputaţilor, potrivt căruia ”Rusia ar putea oferi avantaje reciproce” Coreei de Nord în schimbul contribuţiei militare a acesteia, inclusiv o ”modernizareaa armamentului convenţional”.

CAPRE PE POST DE COBAI

Coreea de Sud şi Ucraina anunţau în noiembrie o consolidare a cooperării lor în domeniul securităţii, ca răspuns la ”ameninţarea” pe care o reprezintă trupele nord-coreene, fără să menţioneze însă în mod expres livrări de armament.

Coreea de Sud este unul dintre cei mai mari producători de armament din lume, însă, în mod tradiţional, refuză să livreze armament ţărilor angajate într-un război în desfăşurare.

JCS arată în acelaşi raport că Phenianul este pe cale să construiască o nouă barieră - de aproximativ 40 de kilometri lungime - la frontiera sa cu Coreea de Sud.

O fotografie furnizată de armata sud-coreeană surprinde un militar nord-coreean ţinând o capră în apropierea unui gard de sârmă ghimpată, probabil pentru a testa pe animal eficienţa barierelor electrice.

O consolidare a frontierei de către Coreea de Nord este în curs ”de opt luni şi mobilizarea a nu mai puţin de 10.000 de militari”, a declarat un oficial militar presei.

Potrivit JCS, aceste măsuri vizează ”să împiedice dezertări ale unor civili şi militari nord-coreeni căyre sud”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.