Coreea de Nord continuă să-şi dezvolte programul înarmării nucleare, iar mai multe ţări o suspectează că ”probabil a dezvoltat dispozitive nucleare miniaturizate adaptate ogivelor rachetelor sale balistice”, relevă un raport confidenţial ONU, prezentat Comisiei însăcinate cu sancţiunile impuse Phenianului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, potrivit căruia Nordul nu a mai efectuat teste nucleare din 2017, relatează Reuters.
Experţi independenţi însărcinaţi cu supravegherea respectării sancţiunilor impuse de ONU, care au întocmit raportul, arată că aceste ţări - pe care nu le dezvăluie - consideră că ultimele şase teste nucleare efectuate de Phenian au ajutat regimul să dezvolte dispozitive nucleare miniaturizate.
Însă Coreea de Nord nua mai efectuat teste nucleare din septembrie 2017, se arată în raport.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acest raport preliminar, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta, a fost trimis luni Comisiei Sanciunilor impuse Coreei de Nord din cadrul Cosiliului de Securitate al ONU.
Nordul ”îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu puternic îmogăţit şi construirea unui reactor experimental cu apă uşoară”, se arată în document.
”Un stat membru a evaluat că Republica Democratică Coreea (RPDC) continuă producţia de armament nuclear”, se arată în raport.
Reuters scrie că nu a obţinut vreo reacţie din partea misiunii nord-coreene la ONU.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un sublinia săptămâna trecută că nu va mai exista război, atât timp cât programul înarmări nucleare garantează stabilitatea şi viitorul regimului său, în pofida unor presiuni şi ameninţări externe.
Phenianul este vizat de sancţiuni ONU din 2006, din cauza programelor sale nuclear şi balistic.
În pofida unei consolidări a sancţiunilor de către Consiliul de Securitate, observatori ONU raportează cu regularitate faptul că Phenianul continuă să-şi îmbunătăţească programele şi că încalcă sancţiunile care i-au fost impuse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...