Institutul Avansat de Ştiinţă şi Tehnologie din Coreea (KAIST) din oraşul sud-coreean Daejeon a dezvoltat o cerneală electronică pentru tatuaj realizată din metal lichid şi nanotuburi de carbon care funcţionează ca un electrod bio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sud-coreeni ar putea în curând să poată purta un dispozitiv în interiorul corpului sub forma unui tatuaj la comandă care îi avertizează automat asupra potenţialelor probleme de sănătate, dacă proiectul unei echipe ştiinţifice dă roade.

Conectat la un dispozitiv de electrocardiogramă (ECG) sau alt biosenzor, acesta poate trimite o citire a ritmului cardiac al unui pacient şi a altor semne vitale, precum glucoza şi acidul lactic, către un monitor.

Cercetătorii urmăresc în cele din urmă să poată să renunţe la biosenzori.

”În viitor, ceea ce sperăm să facem este să conectăm un cip wireless integrat cu această cerneală, astfel încât să putem comunica sau trimite semnal înainte şi înapoi între corpul nostru şi un dispozitiv extern”, a declarat liderul proiectului, Steve Park, profesor de ştiinţa materialelor şi inginerie.

Teoretic, astfel de monitoare ar putea fi amplasate oriunde, inclusiv în casele pacienţilor.

Cerneala este neinvazivă şi este făcută din particule pe bază de galiu, un metal moale, argintiu, folosit şi în semiconductori sau în termometre. Nanotuburile de carbon decorate cu platină ajută la conducerea electricităţii, oferind în acelaşi timp durabilitate.

”Când este aplicat pe piele, tatuajul nu se desprinde, chiar dacă este frecat, ceea ce nu este posibil doar cu ajutorul metalului lichid”, a mai spus Park.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.