Seulul cere Phenianului o anchetă mai aprofundată cu privire la circumstanţele uciderii unui oficial sud-coreean pe mare, la o zi după ce dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat scuze în mod excepţional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bărbatul, un oficial din sectorul pescuitului în Coreea de Sud, a fost ucis prin împuşcare, în apă, marţi de către militari nord-coreeni. Este prima oară de un deceniu când un civil sud-coreean este ucis în acest fel.

Kim Jong Un a prezentat vineri scuze - un gest extrem de rar şi excepţional - după această crimă ”neprevăzută şi ruşinoasă”, potrivit Seulului, căutând astfel să-şi calmeze vecinul din Sud, unde acest asasinat provoacă indignare.

Însă Coreea de Sud a anunţat sâmbătă că cere o anchetă mai aprofundată.

”Am decis să cerem Nordului să efectueze o nouă anchetă şi să ceară o anchetă comună, dacă este nevoie”, a anunţat într-un comunicat Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană.

Ea a adăugat că Sudul îşi continuă propria anchetă, din cauza ”contradicţiilor” versiunilor cu privire la incident.

Oficiali militari sud-coreeni susţin că bărbatul a fost supus unui interogatoriu în timp ce se afla în apă şi că şi-ar fi exprimat alegerea de a dezerta, după care a fost ucis ”din ordinul unei autorităţi superioare”.

Ei afirmă că grăniceri nord-coreeni au stropit apoi cadavrul cu benzină şi l-au ars, denunţând un act ”abominabil”.

Phenianul susţine, în schimb, într-o scrisoare adresată vineri Seulului, în care Kim prezintă scuze, că bărbatul a ”intrat ilegal” în apele teritoriale ale Coreei de Nord şi a refuzat în mod clar să identifice.

Coreea de Nord a recunoscut că s-au tras zece focuri de armă către oficial, care nu se mai vedea după tiruri.

Militarii au dat foc, atunci, dispozitivului de plutire - care era plin de sânge -, conform reglementărilor în vigoare, în contextul în care ţara se află în alertă maximă împotriva covid-19, se arată în scrisoare.

Scuzele Coreei de Nord - şi mai ales ale dictatorului Kim Jong un - sunt neobişnuite, iar ele au fost prezentate în contextul în care relaţiile intercoreene se află într-un punct mort, la fel ca negocierile în dosarul nuclear ale Phenianului cu Washingtonului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.