Un oficial nord-coreean l-a criticat pe vicepreşedintele american Mike Pence şi a spus că Phenianul este gata pentru o confruntare nucleară dacă dialogul cu Statele Unite nu va mai avea loc, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Choe Son Hui, un viceministru nord-coreean al Afacerilor Externe, a afirmat că dacă Statele Unite nu îşi revizuiesc poziţia faţă de ţară sa, făcând referire la dosarul libian, ea va sugera liderilor de la Phenian să reconsidere summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong Un. 

"Este decizia SUA dacă ne vom întâlni la o masă sau dacă vom avea o confruntare nucleară", a spus Choe citată de agenţia de stat KCNA. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Choe a răspuns unor comentarii ale lui Pence făcute în timpul unui interviu acordat Fox News pe care le-a caracterizat "nesăbuite şi arogante". Ea l-a numit pe Mike Pence "un politician marionetă" pentru că a comparat Libia cu Coreea de Nord, precizând că Libia era la început atunci când a ajuns la masa negocierilor, în timp ce Coreea de Nord are un program nuclear dezvoltat în mulţi ani. "Ca o persoană implicată în afacerile externe nu pot să nu-mi arăt surprinderea faţă de remarcile ignorante şi stupide făcute de vicepreşedintele american". 

Coreea de Nord are de obicei o retorică dură, dar aceste ultime comentarii sunt în special de luat în calcul din cauză că vin din partea unui oficial de rang înalt şi apropiat preconizatului summit - care ar urma să aibă loc pe 12 iunie în Singapore. 

Choe s-a legat în principal de faptul că Mike Pence a vorbit de remarcile unui consilier de securitate naţională John Bolton, care a spus că, în negocierile cu Phenianul, SUA se inspiră din cazul Libiei, petrecut la începutul anilor 2000.

"Au fost discuţii despre modelul libian", a precizat Pence pentru Fox News, subliniind că Trump a fost destul de clar, în sensul că dialogul cu Coreea de Nord se va finaliza ca în cazul Libiei dacă Kim Jong Un nu acceptă o înţelegere. 

Şi Coreea de Nord a invocat de nenumărate ori cazul Libiei ca argument pentru a continua programul nuclear.

La mai puţin de 10 ani după ce Muammar al-Gaddafi, liderul libian, a acceptat să abandoneze programul nuclear, căzând la pace cu Statele Unite, acesta a fost înlăturat de la putere şi ucis într-o operaţiune a trupelor NATO. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.