Phenianul a anunţat că a încercat, în zadar, să plaseze pe orbită un satelit de spionaj, iar lansatorul a explodat în zbor, un proiect pe care Seulul şi Tokyo l-au criticat dur cu câteva ore mai înainte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile din Coreea de Nord sau vina acestui eşec pe un ”accident” legat de o problemă de ”fiabilitatea a motorului cu oxigen lichid şi kerosen”.

Postul public japonez NHK a difuxat imagini cu un proiectil în flăcări pe cerul nopţii, care a izbucnit apoi într-o minge de flăcări.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Postul precizează că a filmat din nord-estul Chinei la momentul tentativei de lansare.

”O PROVOCARE”

Phenianul a informat Japonia că preconiza să plaseze pe orbită un nou satelit, în urma unei încercări reuşite în noiembrie şi a două eşecuri la începutul anului trecut.

”Militarii noştri au detectat traiectoria a ceea ce bănuim a fi un satelit militar de recunoaştere al Nrdului, tras din zona Tongchang-ri, în provincia Pyonganul de Nord, către sud”, a anunţat Statul Major interarme de la Seul.

Însă, după două minute, ”numeroase fragmente de proiectil au fost descoperite în apele nord-coreene, iar Statele Unite şi Coreea de Sud sunt pe cale să analizeze” aceste fragmente, a anunţat Statul Major.

Această lansare ”este o provocare care încalcă în mod clar Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care intezice folosirea tehnologiilor rachetelor balistice”, a denunţat el.

Japonia a confirmat, la rândul său, lansarea.

Autorităţile japoneze au emis pentru o scurtă perioadă de timp o alertă prin care le cerea locuitorilor din sudul prefecturii Okinawa să se refugieze în adăposturi.

Aceată alertă a fost ridicată în câteva minute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.