Coreea de Nord a testat duminică o nouă rachetă hipersonică cu combustibil solid şi rază de acţiune intermediară, a anunţat luni agenţia de presă de stat KCNA, acţiune condamnată de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia.
Lansarea a avut ca scop testarea fiabilităţii noilor motoare cu combustibil solid în mai multe trepte şi de mare putere şi a unui focos controlat hipersonic manevrabil cu rază de acţiune intermediară, potrivit KCNA, care a precizat că testul nu a reprezentat o ameninţare la adresa securităţii ţărilor vecine.
Într-un comunicat, armata sud-coreeană a criticat lansarea ca fiind o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi a declarat că provocările directe ale Nordului vor fi întâmpinate cu "răspunsul său copleşitor".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Lansarea rachetei balistice de duminică, prima lansată de Nord în acest an, a fost condamnată de trimişii Coreei de Sud, SUA şi Japoniei, care au declarat, după o convorbire telefonică între ei, că provocările Coreei de Nord sunt cauza principală a instabilităţii din regiune.
Testul a avut loc în aceeaşi zi în care o delegaţie condusă de ministrul de externe Choe Son Hui, care se îndrepta spre Rusia, a părăsit Pyongyangul, potrivit KCNA.
Lansarea rachetei şi vizita în Rusia au loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două Corei, în urma seriei de lansări de rachete balistice intercontinentale efectuate de Pyongyang şi a primului său satelit militar de spionaj, precum şi a aprofundării legăturilor dintre Pyongyang şi Moscova, care au îngrijorat Washingtonul şi aliaţii săi.
Într-un comunicat separat, luni, Coreea de Nord a acuzat Seulul de escaladarea tensiunilor în regiune prin exerciţii militare şi apeluri la înarmare ale oficialilor sud-coreeni.
"Chiar şi o mică scânteie poate fi un catalizator pentru conflicte fizice enorme între cele două ţări cele mai ostile", se arată în comunicat.
Coreea de Nord a anunţat recent schimbări pentru a desemna Sudul ca stat separat, inamic, renunţând astfel la decenii de politică, liderul Kim Jong Un afirmând că reunificarea paşnică nu mai este posibilă.
Analiştii au declarat că această mişcare ar putea contribui potenţial la justificarea folosirii armelor nucleare împotriva Seulului într-un viitor război.
Armata sud-coreeană a declarat că racheta de duminică, lansată din zona Pyongyangului în jurul orei 14:55 (0555 GMT), a zburat la aproximativ 1.000 km (600 de mile) de coasta de est a ţării. Ministerul japonez al Apărării a declarat că altitudinea maximă a fost de cel puţin 50 km (30 de mile).
Rachetele hipersonice lansează de obicei un focos care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului, adică aproximativ 6.200 km pe oră (3.850 mph), manevrându-se adesea la altitudini relativ joase.
În ciuda numelui lor, analiştii spun că principala caracteristică a armelor hipersonice nu este viteza - care poate fi uneori egalată sau depăşită de focoasele rachetelor balistice tradiţionale - ci manevrabilitatea lor, care poate ajuta focosul să se sustragă apărării antirachetă.
Pyongyang a declarat anterior că a testat noile sale motoare cu combustibil solid pentru o rachetă balistică intermediară la 11 şi 14 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.