Studiul din revista The Lancet aflat la schimbarea efemeră a politicii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privie la hidroxiclorochină în tratarea covid-19, criticat de oameni deştiinţă din întreaga lume, a căzut după retractarea a trei dintre cei patru autori ai acestuia, relatează AFP.
”Noi nu ne putem pune garanţi ai veridicităţii surselor datelor primare”, scriu cei trei autori revistei The Lancet, punând astfel în discuţie refuzul societăţii care le-a colectat, condusă de către al patrulea autor, de a oferi acces la baza de date.
Publicat la 22 mai în celebra revistă medicală, studiul conchidea că hidroxiclorochina nu este le este benefică bolnavilor de covid-19 spitalizaţi şi că le-ar putea fi chiar nefastă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În pofida faptului că alte lucrări, la scară mai mică, au ajuns la aceleaşi concluzii ca acesta, publicarea studiului a avut un răsunet mondial şi repercusiuni spectaculoase, determinând OMS să-şi suspende testele clinice cu privire la hidroxiclorchină împotriva covid-19.
Însă criticile nu au întârziat să apară, în masă, de la apărători ai controversatei molecule, precum cercetătorul francez Didier Raoult, care a catalogat studiul drept ”murdar”, dar şi de la cercetători sceptici faţă de acest medicament pentru bolnavii contaminaţi cu noul coronavirus.
OMS a anunţat miercuri că şi-a reluat testele clinice cu hidroxiclorochină, iar studiul european Discovery intenţiona să facă la fel.
Principalele critici vizau fiabilitatea datelor acestui studiu (96.000 de pacienţi din 671 de spitale) colectate de către Surgisphere, care se prezintă drept o societate de analiză de date din domeniul sănătăţii şi care este condusă de către Sapan Desai, al patrulea autor al articolului.
Autorii au răspuns anunţând un audit ”independent” cu privire la rezultatele lor şi orginea datelor. Însă trei dintre ei, inclusiv principalul autor, Mandeep Mehra, au abandonat până la urmă.
Surgisphere a refuzat să transfere baza de date, din cauza unor acorduri de confidenţialitate cu clienţii săi, iar experţii însărcinaţi ”nu au putut efectua o revizuire independentă şi ne-au informat cu privire la retrgerea lor din procesul de evaluare de către colegi”, scriu ei în acest text publicat joi de The Lancet, prezentând ”cele mai profunde scuze”.
The Lancet a anunţat într-un comunicat că ia ”foarte în serios probleme de integritate ştiinţifică” şi consideră ”urgent” să se evalueze alte colaborări cu Surgisphere.
”SCANDAL IMENS”
”Există în continuare întrebări în suspans cu privire la Surgisphere şi datele pretins integrate în acest studiu”, insistă revista, care a publicat marţi seara un avertisment, sub forma unei "expression of concern" (exprimarea îngrijorării).
New England Journal of Medicine (NEJM), care a publicat un studiu al aceleiaşiechipe realizat cu date de la Surgisphere - cu privire la o legătură între mortalitatea din cauza covid-19 şi boli cardiace - a anunţat joi seara retractarea acestor lucrări.
Dr Desai, care a apărat de la început ”integritatea” datelor sale, a respins orice comentariu, a declarat pentru AFP societatea care-i asigură comunicarea.
Într-o scrisoare deschisă, publicată săptămâna trecută, zeci de cercetători din întreaga lume au prezentat o lungă listă cu puncte problematice ale studiului, de la incoerenţe în dozele administrate în anumite ţări şi până la probleme etice privind colectarea informaţiilor.
Aceşti semnatari consideră totodată că sunt necesare teste clinice riguroase în vederea evaluării medicamentelor, în contextul în care studiul controversat este doar o compilaţie de date preexistente.
Studiul respectiv sublinia el însuşi necesitatea continuării testelor clinice în vederea ”confirmării” rezultatelor sale.
Alt studiu - efectuat în Statele Unite şi Canada şi publicat miercuri în NEJM - conchide că molecula este ineficientă în prevenirea covid-19.
Aceste rezultate erau foarte aşteptate, întrucât este vorba despre un studiu controlat randmizat - un protocol considerat de referinţă în studierea rezultatelor clinice. Însă el este ”prea mic pentru a fi irefutabil”, a insistat Martin Landray, un epidemiolog de la Universitatea Oxford.
În urma reluării testelor de către OMS, alte rezultate urmează să fie prezentate.
”Rezultatele testelor randomizate sunt necesare în vederea tragerii unor concluzii fiabile. Să sperăm că rezultatele vor fi disponibile în curând”, a comentat joi Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
În caz contrar, odată cu încetinirea pandemiei, care face mai dificilă înrolarea unor noi pacienţi, dezbaterea aprigă între apărătorii şi criticii faimoasei molecule riscă să continue.
Cazul în centrul căruia se află studiul din The Lancet ”este un imens scandal, foarte prejudiciabil comunităţii ştiinţifice”, a subliniat peTwitter profesorul Gilbert Deray, de la Pitié-Salpêtrière, la Paris.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...