Combatanţii kurzi din Siria opuneau marţi o rezistenţă puternică forţelor turce şi aliaţilor lor care încearcă să cucerească un oraş-cheie la frontieră, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele Ankarei şi supleanţi sirieni au lansat la 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei, devastată de război, împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă pe care Turcia o considerată ”teroristă”, şi au preluat de atunci controlul asupra unei fâşii la frontieră de peste 100 de kilometri.

Ele au intrat în oraşul-cheie de frontieră Ras al-Ain şi încearcă să-l cucerească complet.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie kurdo-arabă dominată de YPG, ”au lansat în noaptea (de luni spre marţi) un vast contraatac împotriva forţelor turce şi aliaţilor sirieni ai acestora în apropiere de Ras al-Ain”, a anunţat SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară.

Potrivit ONG-ului, FDS au reuşit să încetinească înaintarea forţelor turce cu ajutorul ”unor fortificaţii, reţele de tuneluri (subterane) şi (...) întăriri”.

Un corespondet AFP în regiune a confirmat continuarea, marţi a confruntărilor armate în jurul oraşului.

În şapte zile, ofensiva turcă a ucis deja 70 de civili şi 135 de combatanţi FDS, potrivit Observatorului. În confruntările armate au fost ucişi 120 de combatanţi proturci, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, 160.000 de persoane au fost deplasate, potrivit ONU.

Tot potrivit SOHR, mai la vest, confruntări armate au avut loc în noaptea de luni spre marţi în jurul oraşului Minbej între combatanţi pro-Ankara şi forţele Consiliului Militar de la Minbej, afiliat administraţiei kurde.

Confruntările armate de la Minbej intervin după ce Damascul a anunţat că a trimis trupe în oraş, în virtutea unui acord încheiat duminică cu kurzii, vizând să oprească ofensiva turcă. Trupe ale regimului lui Bashar al-Assad se află, de asemenea, al sud de Ras al-Ain.

Turcia vrea să creeze o ”zonă de securitate” de 32 de kilometri lăţime, de-a lungul frontierei , pentru a ţine forţele kurde la distanţă şi a repatria în aceasta o parte a celor 3,6 milioane de refugiaţi sirieni de pe teritoriul său.

Statele Unite, aliate până acum ale forţelor kurde, au anunţat duminică retragerea a 1.000 de militari din nordul Siriei, deschizând astfel calea operaţiunii turce.

Ofensiva Ankarei a deschis un nou front în Războiul din Siria, în care intervin actori regionali şi internaţionali şi care s-a soldat din 2011 cu peste 370.000 de morţi ţi milioane de refugiaţi şi deplasaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.