Planurile naţionale de relansare economică post-covid ale unui număr de 12 state membre - între care Germania, Spania, Franţa, Italia - au fost aprobate în mod oficial marţi de Consiliul UE, care reprezintă cele 27 de state membre, deschizând astfel calea plăţii primelor fonduri europene, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această undă verde are loc după un aviz în acest sens al Comisiei Europene (CE).

Ea constituie lansarea concretă a unui program în valoare de 672 de miliarde de euro - reprezentând subvenţii şi împrumuturi europene - destinat finanţării unor proiecte viitoare în domeniile digital şi tranziţiei energetice, în vederea unei consolidări a economiilor după pandemia covid-19.

”Acesta este adevăratul început al relansării UE”, a declarat marţi comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din statele membre UE, la Bruxelles.

Paolo Gentiloni precizează că cele 12 state urmează să primească ”în săptămânile viitoare” un avans - reprezentând 13% din sumele totale promise -, în urma unor formalităţi administrative, precum semnarea acordurilor de finanţare.

Pe lista primilor beneficiari se ma iaflă Austria, Belgia, Danemarca, Grecia, Letonia, Luxemburgul, Polonia şi Slovacia.

Aceste sume sunt finanţate prin împrumuturi comune - fără precedent -, care încarnează solidaritatea europeană împotriva crizei covid-19.

Ele fac parte din planul de relansare economică ”NextGenerationEU”, în valoare totală de 750 de miliarde de euro.

Spania şi Italia urmează să fie principalele beneficiare - cu subvenţii în valoare de 70 de miliarde de euro fiecare, până în 2026. Franţa urmează să primească subvenţii în valoare de 40 de miliarde de euro.

În vederea obţinerii finanţărilor prevăzute, statele membre UE au început să depună, la sfârşitul lui aprilie, la Bruxelles, planuri naţionale de investiţii şi angajamente în vederea unor reforme structurale.

Doar două dintre cele 27 de state membre UE - Bulagria şi Olanda - nu şi-au depus încă planurile.

Dintre cele 25 de state care şi-au transmis proiectele, 16 au primit un aviz favorabil din partea Comisiei Europene.

Planurile celorlalte state membre UE sunt în curs de studiere - şi anume al Ungariei, a cărui examinare are loc pe fondul unor tensiuni puternice pe tema drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) în această ţară.

Comisia a împrumutat deja suma de 35 de miliarde de euro, în iunie, de pe pieţe financiare, osumă care urmează să acopere avansurile.

Următoarele plăţi, în lunile şi anii următori, urmează să fie condiţionate de respectarea calendarului reformelor la care s-a angajat fiecare stat membru UE.

Ele urmează să fie examinate de către Consiliul UE, pe măsură ce sunt prevăzute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.