Consiliul ONU al Drepturilor Omului a acceptat luni o iniţiativă a ţărilor africane în vederea organizării unei dezbateri - în regim de urganţă - miercuri, cu privire la ”acuzaţii de rasism sistemic, şi brutalitatea poliţiei şi vioenţe vizând manifestaţii paşnice în Statele Unite”, în contextul unei mobilizări mondiale după moartea lui George Floyd în Statele Unite, a anunţat luni acest organism relatează AFP şi Reuters.
Această hotărâre a fost luată cu unanimitate de cele 47 de ţări membre ale Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la reluarea celei de-a 43-a sesiuni a organismului, întreruptă la jumătatea lui martie din cauza pandemiei covid-19.
Ea a fost luată în urma unei iniţiative a Burkina faso în numele grupului ţărilor africane.
Statele Unite nu sunt membre ale acestui Consiliu.
Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din Consiliul ONU al Drepturilor Omului, din cauza unor dezacorduri asupra dosarului israelian.
”Din nefericire, moartea lui George Floyd nu este un caz izolat”, subliniază într-o scrisoare statele africane.
”Numărul precedentelor în care persoane neînarmate de ascendenţă africană au cunoscut aceeaşi soară (ca Floyd) din cauza violenţelor poliţiste scăpate de sub control este extrem de mare”, denunţă ele.
Indignarea internaţională provocată de moartea lui Floyd subliniază importanţa organizării unei discuţii cu privire la aceste probleme, subliniază ele în această scrisoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...