Consiliul de Securitate al ONU cere vineri într-o rezoluţie, în urma unor negocieri aprige, să se trimită ajutor umanitar în Fâşia Gaza ”la scară mare”, după două luni de război, însă nu îndeamnă la un armistiţiu imediat, pe care nu-l vor Statele Unite, relatează AFP.
Această rezoluţie a fost adoptată cu 13 voturi şi două abţineri - ale Statelor Unite şi Rusiei.
#MiddleEast (1/2) | The #UNSC has adopted the resolution to increase humanitarian aid to civilians in need in #Gaza.
— Swiss MFA (@SwissMFA) December 22, 2023
https://t.co/s1Sj520Pgf pic.twitter.com/UKlxhXZ035
Consiliul cere în această rezoluţie ”tuturor părţilor să autorizeze şi faciliteze trimiterea imediată, sigură şi fără oprelişti a unui ajutor umanitar la scară mare” în Fâşia Gaza.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El cere ”să se ia de urgenţă” măsuri în acest sens şi în vederea ”creării condiţiilor unei încetări durabile a ostilităţilor”.
OFENSIVA ISRAELIANĂ CREEAZĂ ”OBSTACOLE ÎN CALEA DISTRIBUIRII”
”Adevărata problemă” a trimiterii de ajutor umanitar în Fâşia Gaza este ”modul în care Israelul îşi desfăşoară ofensiva”, a acuzat secretarul general al ONU Antonio Guterres.
”Adevărata problemă este felul în care Israelul îşi desfăşoară ofensiva, care creează obstacole uriaşe în calea distribuţiei ajutorului umanitar în (Fâşia) Gaza”, a declarat presei Guterres.
Secretarul general al ONU a subliniat asupra faptului că un ”armistiţiu umanitar este singurul mijloc de a începe să se răspundă nevoilor disperate ale populaţiei din (Fâşia) Gaza şi să se pună capăt coşmarului pe care aceasta îl trăieşte”.
După votul Consiliului de Securitate - care nu îndeamnă la un armistiţiu -, Antonio Guterres a declarat că ”sperase” mai mult de la Consiliu.
”Sper ca rezoluţia de azi (vineri) să-i facă pe oameni să înţeleagă că un armistiţiu umanitar este într-adevăr necesar, dacă vrem un ajutor umanitar eficient”, a subliniat el.
Antonio Guterres s-a declarat, pe de altă parte, ”extrem de dezamăgit de declaraţii ale unor oficiali israelieni de rang înalt care pun în discuţie soluţia cu două state”.
”Oricât de dificilă pare azi soluţia cu două state, în acord cu rezoluţiile ONU, dreptul internaţional şi precedentele acorduri, este singurul drum către o pace durabilă”, a subliniat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.