Compania Ferrero a anunţat miercuri după-amiază că a lansat o investigaţie privind asamblarea jucăriilor din ouăle Kinder de către o familie de români din Carei. Anunţul Ferrero vine după ce jurnaliştii de la The Sun au publicat în urmă cu o zi o aşa-numită ”anchetă” privind participarea unei familii sărace de români, inclusiv a unui copil de şase ani, la asamblarea ouălor Kinder pentru o plată modică de 22 de penny pe oră, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem consternaţi şi puternic îngrijoraţi de aceste acuzaţii inacceptabile privind practicile din România. Am lansat imediat o investigaţie completă pentru a stabili toate faptele într-o manieră urgentă”, se arată într-o declaraţie Ferrero.

Jurnaliştii The Sun au relatat că o familie de români - inclusiv trei copii cu vârste începând de la şase ani - primeşte 20 de lei, adică aproximativ 3,77 lire sterline, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, care sunt ulterior livrate de un intermediar la o fabrică din localitatea Carei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat miercuri după-amiază că au început urmărirea penală în rem pentru trafic de minori, în sensul exploatării acestora prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi de părinţi pentru asamblarea ouălor Kinder la Carei.

De asemenea, cei doi copii care apar în ancheta jurnaliştilor britanici vor fi audiaţi de autorităţi în prezenţa uno psihologi şi a unor reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare.

Timea Jurj a declarat că totul este o înscenare şi că jurnaliştii britanici i-au promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie dacă întreaga familie apare în materialul despre ouăle Kinder.

”Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este OK. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus «Haide, fă şi tu poză». S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză”, a declarat Timea Jurj pentru Digi 24.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă  au lansat anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Reprezentanţii Romexa SA - una dintre cele două firme numite în materialul The Sun - au susşinut că această activitate se realizează ”doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate” şi că nu are ”vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare”.

Jurnaliştii The Sun relatează că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder.

De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero, citată în articolul The Sun.

Familia Jurj este implicată în proces. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani), susţin jurnaliştii de la The Sun.

”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.

Potrivit The Sun, familia ar primi ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA. 

Ferrero a confirmat că are un contract cu Romexa SA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.