Comisia Europeană (CE) s-a declarat luni ”surprinsă” de prelungirea de către Belgia a interzicerii călătoriilor pe care le consideră neesenţiale şi a anunţat că examinează ”toate opţiunile” împotriva acestei decizii, pe care o consideră disproporţionată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Belgia, ţară în care se află sediile principalelor instituţii europene şi în care trăiesc numeroşi expaţi, a decis la sfârşitul lui ianuarie să stopeze călătoriile ”neesenţiale” dinspre şi către teritoriul belgian, în lupta împotriva pandemiei COVID-19, până la 1 aprilie.

În pofida unor mustrări ale Comisiei, premierul belgian Alexander De Croo a anunţat vineri că această interdicţie urmează să fie prelungită până la 18 aprilie, pentru a include vacanţa de Paşte.

”Am fost surprinşi să citim în presă despre o nouă prelungire a interdicţiei de călătorie”, a reacţionat luni, întrebat în acest sens într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt CE, Christian Wigand.

El precizează că această prelungire până la 18 aprilie nu este menţionată de către autorităţile belgiene în scrisoarea trimisă Comisiei, joi, care face trimitere doar la data de 1 aprilie.

Această scrisoare a Guvernului belgian răspundea unei scrisori prin care CE îi cerea să înlocuiască interdicţia de călătorie ”cu măsuri mai ţintite”.

”Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii, înscris în dreptul Uniunii”, subliniază purtătorul de cuvânt. ”Noi credem că o interdicţie de călătorie nu respectă acest principiu”, afirmă el.

CE a trimis în februarie scrisori de avertisment unui număr de şase state membre UE cu privire la restricţii de deplasare pe care le-au impus din cauza COVID-19 şi pe care le consideră disproporţionate - şi anume Belgiei, Germaniei, Finlandei, Danemarcei, Suediei şi Ungariei.

Comisia a aunnţat că a primit ”până în prezent” răspunsuri din partea primelor trei ţări.

”Analizăm răspunsurile primite de la statele membre respective şi vom examina rapid toate opţiunile de pe masă”, anunţă Christian Wigand.

Între aceste opţiuni, Comisia poate lansa împotriva unei ţări o procedură de infringement, care poate conduce la o sesizare a justiţiei europene şi la sancţiuni.

În scrisoarea sa de răspuns, Germania a respins criticile CE, subliniind necesitatea controalelor sale la frontierele cu regiuni vecine cu un nivel al ratei incidenţei COVID-19 ”extrem de mare”.

”Libertatea circulaţiei este o libertate fundamentală. Vom continua să acţionăm astfel încât recomandările adoptate de către Conisliul UE să fie respectate şi în vederea evitării interdicţiilor de călătorie”, a anunţat pe Twitter comisarul belgian însărcinat cu Justiţia, belgianul Didier Reynders.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.