Uniunea Europeană a ”îngheţat” averi ale unor personalităţi ruse în valoare de 14,5 miliarde de euro, în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina, însă mai multe ţări - între care şi Ungaria - nu au contribuit la acest efort, critică un comisar european, relatează AFP.
”Trebuie să exercităm presiuni foarte puternice” asupra Ungariei, deoarece ”putem presupune că legăturile foarte apropiate cu Rusia o împiedică, poate, să acţioneze”, a denunţat duminică, într-un interviu la postul francez de televiziune LCI, comisarul european al Justiţiei, Didier Reynders.
Ungaria a blocat averi ruse în valoare de ”un pic peste 3.000 de euro”, a precizat el.
Premierul naţionalist ungar Viktor Orban a ţesut, în ultimii ani, legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar această colaborare şi a menţinut această colaborare în ciuda faptului că acesta a invadat Ucraina.
Budapesta a anunţat în august un acord cu gigantul rus Gazprom în vederea unor livrări suplimentare de gaze naturale, în timp ce celelalte state membre UE sunt afectate de o reducere puternică a cantităţii de gaze naturale ruse furnizată.
Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom în construcţia a două noi reactoare nucleare.
Contencioasele între Bruxelles şi Budapesta s-au multiplicat în ultmele luni.
Comisia Euroipeană (CE) este îngrijorată de corupţia care ameninţă buna folosire a fondurilor europene în Ungaria.
Ea a ameninţat duminică să priveze Ungaria de finanţări în valoare de 7,5 miliarde de euro, în cazul în care reformele promise de către Guvernul Orban nu sunt - rapid - puse în aplicare.
Averile ruseşti în valoare de 14,5 miliarde de euro blocate în UE sunt ”semnificative”, însă, din această sumă, ”90% este realizată de şase state membre”, a precizat comisarul european, care recunoaşte că rămâne ”enorm de multă treabă de făcut în celalte (state UE) care fie nu au blocat nimic, fie nu comunică nimic”.
Unul dintre cele şase state UE evocate de către Didier Reynders, Franţa, a blocat ”un pic peste un miliard de euro”, iar Belgia 3,5 miliarde de euro.
Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria se află printre ”elevii silitori”, potrivit comisarului european al Justiţiei.
”Continuăm să acţionăm şi să cerem ca toate statele (UE) să implementeze aceleaşi instrumente vizând averile, şi nu doar conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci toate averile”, a subliniat comisarul european al Justiţiei, care a evocat dificultatea accesului la criptomonede şi la opere de artă difitale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.