Claudia Sheinbaum, fostul primar al capitalei mexicane, a fost învestită oficial în funcţie, marţi, devenind prima femeie preşedinte din istoria Mexicului şi succedându-i în funcţie foarte popularului Andres Manuel Lopez Obrador, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunt mamă, bunică, om de ştiinţă şi femeie credincioasă, iar de astăzi, prin voinţa poporului mexican, preşedinte”, a declarat Claudia Sheinbaum, în vârstă de 62 de ani, după depunerea jurământului în faţa Congresului deputaţilor şi senatorilor.

„Nu vin singură, venim cu toatele”, a adăugat ea, în semn de omagiu adus femeilor celebre şi anonime din Mexic, o frază deja folosită atunci când a câştigat alegerile.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

De profesie fizician, în iunie ea a câştigat alegerile prezidenţiale cu aproape 60% din voturi, candidând pe lista Mişcării pentru Regenerare Naţională (Morena), de stânga, partidul aflat la putere, şi a aliaţilor săi. Cu aproape 36 de milioane de voturi, ea este femeia care a obţinut cele mai multe voturi din istoria ţării, un scor susţinut de popularitatea preşedintelui demisionar.

Partidul Morena şi aliaţii săi au o majoritate calificată în Parlament, ceea ce le permite să modifice Constituţia fără opoziţie.

LUPTA CU MAFIA DROGURILOR

„Să-i punem pe cei săraci pe primul loc” şi „austeritate republicană” - preşedinta celei mai mari ţări hispanofone din lume (129 de milioane de locuitori) şi-a prezentat programul în zece principii, bazându-se pe bilanţul predecesorului său. În discursul său inaugural, aceasta şi-a reiterat abordarea faţă de problema spinoasă a securităţii şi a luptei împotriva violenţei drogurilor: mai multe informaţii şi investigaţii, consolidarea Gărzii Naţionale, o mai bună coordonare între autorităţi şi impunitate zero.

Mexicul a înregistrat peste 400.000 de morţi şi aproximativ 100.000 de dispariţii de când fostul preşedinte Felipe Calderon a angajat armata în lupta împotriva cartelurilor, în decembrie 2006, efectul fiind de a multiplica numărul clanurilor înarmate.

„Autorităţile ar trebui într-adevăr să îşi dubleze eforturile pentru a aborda problema dispariţiilor în Mexic”, a avertizat Biroul ONU pentru drepturile omului într-un comunicat de presă. „Suntem îngrijoraţi de rolul tot mai mare al armatei în securitatea publică”, a adăugat organismul ONU, care a salutat totuşi sosirea unei femei la conducerea Mexicului.

Garda Naţională va trece sub controlul Ministerului Apărării, conform unei legi promulgate luni de preşedintele demisionar.

„Guvernul nostru va garanta toate libertăţile”, a asigurat Claudia Sheinbaum, afirmând că „cei care spun că va exista autoritarism mint”.

„Puteţi fi siguri că investiţiile acţionarilor naţionali şi străini vor fi în siguranţă în ţara noastră”, a insistat ea.

CONTROVERSĂ JUDICIARĂ

Fostul primar al oraşului Mexico City preia puterea în mijlocul unei controverse declanşate de o reformă a sistemului judiciar aprobată şi promulgată de predecesorul său. Aproape unică în lume, reforma prevede ca judecătorii să fie aleşi prin vot popular începând din iunie 2025, o măsură care provoacă îngrijorare în Statele Unite în numele securităţii juridice pentru investiţiile private.

Mexicul şi Statele Unite „împărtăşesc legături politice, economice şi culturale profunde”, a subliniat preşedintele american Joe Biden într-un mesaj transmis cu ocazia învestirii Claudiei Sheinbaum. Statele Unite „se angajează să continue să lucreze cu Mexicul”, a adăugat el, salutând faptul că soţia sa, Jill Biden, a condus delegaţia americană prezentă în Ciudad de Mexico pentru ceremonia de învestire.

După discursul în faţa Congresului, preşedinta Sheinaum a luat prânzul cu invitaţii săi la Palatul Naţional, sediul Preşedinţiei. Printre oaspeţi s-au numărat preşedintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva, preşedintele columbian Gustavo Petro şi preşedintele chilian Gabriel Boric.

CITEȘTE ȘI Avionul care îl transporta pe preşedintele Braziliei a avut o problemă tehnică după ce a decolat din Ciudad de Mexico şi a fost nevoit să se învârtă pentru a-şi consuma combustibilul înainte de a reveni pentru aterizare

Pe străzi atmosfera a fost de sărbătoare. Mii de persoane au urmărit ceremonia de învestitură pe ecranele instalate în piaţa centrală Zocalo, unde preşedinta urma să sosească mai târziu în cursul după-amiezii. „Este istoric”, a declarat Maria Diaz Lopez, în vârstă de 77 de ani, foarte emoţionată să vadă o femeie preşedinte.

Fostul primar al oraşului Mexico City îi ia locul mentorului său, Andres Manuel Lopez Obrador, care părăseşte funcţia cu o cotă de popularitate de peste 70%.

Uraganele, securitatea, economia, relaţiile cu Statele Unite: preşedintele are o serie de subiecte fierbinţi de abordat imediat după festivităţi. Ea se va deplasa miercuri la Acapulco pentru a „evalua” pagubele provocate de uraganul John, care a ucis 15 persoane în această ţară la trecerea sa, a anunţat ea în discursul inaugural.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.