Mexicanii sunt aşteptaţi duminică la urne în cadrul unor alegeri prezidenţiale istorice, în care cei doi candidaţi principali sunt femei, ceea ce deschide o nouă eră politică pentru cea de-a doua economie ca mărime din America Latină. Candidata partidului de guvernământ MORENA, Claudia Sheinbaum, este marea favorită pentru câştigarea preşedinţiei, unele sondaje indicând un avantaj chiar şi de 20 de puncte procentuale faţă de principalul candidat al opoziţiei, senatoarea Xochitl Galvez, din partea Partidului Acţiunii Naţionale, de centru-dreapta.
Fost primar al oraşului Mexico City, Claudia Sheinbaum, în vârstă de 61 de ani, are un stil sobru şi este nepoata unor refugiaţi evrei din Bulgaria şi Lituania, relatează AFP
"Fiica anului 1968", care a fost implicată în luptele studenţeşti, este pe cale să devină prima femeie preşedinte al Mexicului pe 2 iunie, fiind susţinută de popularitatea preşedintelui demisionar Andres Manuel Lopez Obrador, care a adus stânga la putere.
Claudia Sheinbaum Pardo s-a născut la 24 iunie 1962 în Ciudad de Mexico, din părinţi prinşi în vâltoarea anilor 1960, când studenţii şi gherilele au vrut să se debaraseze de "dictatura perfectă" a Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI), care s-a aflat la putere din 1930 până în 2000. "Acasă, vorbeam de politică dimineaţa, la prânz şi seara", a mărturisit ea în biografia sa "Claudia Sheinbaum, presidenta". Mama ei, Annie Pardo, biolog, a fost exmatriculată din universitate pentru implicarea sa în mişcarea din 1968.
În creuzetul extrem de inegal al Mexicului, nepoata evreilor europeni a preluat sloganul preşedintelui demisionar "săracii mai întâi", adresat, printre altele, comunităţilor indigene discriminate.
O ACTIVISTĂ ÎNNĂSCUTĂ
"Provin dintr-o familie evreiască şi sunt mândră de bunicii şi de părinţii mei", scria ea la 12 ianuarie 2009 în ziarul La Jornada, exprimându-şi "oroarea în faţa imaginilor bombardamentului Israelului asupra Gaza" în timpul unei operaţiuni militare anterioare. Ea a explicat că bunica sa maternă şi bunicul său patern "comunist" au părăsit Lituania şi Bulgaria pentru a scăpa de "persecuţia nazistă".
Studentă strălucită în anii 1980, Claudia Sheinbaum a obţinut un master în inginerie energetică la Universidad Autónoma Nacional de México (UNAM), implicându-se în acelaşi timp în Consiliul Studenţilor Universitari (CEU) pentru a se opune reformei universitare. Deşi nu a fost un lider, a fost o activistă asiduă, chiar şi însărcinată cu fiica ei, Mariana, născută în 1988. "Era mereu pregătită. Mai ales la reuniuni", îşi aminteşte Guillermo Robles, colegul ei de masterat.
Claudia Sheinbaum şi-a completat doctoratul cu un sejur academic în California, ceea ce înseamnă că vorbeşte bine engleza, spre deosebire de preşedintele demisionar, un atu pentru o preşedinţie cu o perspectivă mai internaţională. Într-o fotografie de pe prima pagină a ziarului Standford Daily din 1991, ea este văzută protestând faţă de o vizită a preşedintelui mexican liberal de atunci, Carlos Salinas de Gortari, ţinând o pancartă pe care scrie: "Fair Trade and Democracy Now!"
Claudia Sheinbaum a intrat în politică odată cu actualul preşedinte Andres Manuel Lopez Obrador, primar al oraşului Mexico City între 2000 şi 2006. Acesta i-a încredinţat portofoliul mediului, care are o importanţă strategică în acest megalopolis de nouă milioane de locuitori (în 2023). Tânăra aleasă s-a aflat la originea construcţiei celei de-a doua etape a "şoselei de centură" pentru a decongestiona una dintre autostrăzile urbane care traversează Mexico City. În faţa criticilor, Sheinbaum a lansat, de asemenea, bezni de autobuz şi piste pentru biciclişti.
DOUĂ TRAGEDII
Încă din 2006, la universitate, cercetătoarea mexicană a contribuit la lucrările Grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC), care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2007. Domeniul său de expertiză: atenuarea schimbărilor climatice.
Revenită în politică, a supravieţuit la două tragedii în drumul său spre vârf.
Primăriţă a districtului Tlalpan din sudul Ciudad de Mexico (2015-2017), ea a trebuit să se confrunte cu prăbuşirea Colegiului Rebsamen în urma cutremurului din 19 septembrie 2017. Au murit atunci 26 de persoane, dintre care 19 copii. Ea a susţinut că primăria nu era responsabilă de nicio neregulă în construcţia clădirii.
Apoi, în calitate de primar al oraşului Mexico City (2018-2023), ea a trebuit să se confrunte cu prăbuşirea unui pasaj suprateran la trecerea metroului prin sudul oraşului, la 3 mai 2021 (26 de morţi şi 80 de răniţi). Şi-a apărat echipele şi a negociat cu constructorii liniei - o companie deţinută de miliardarul Carlos Slim - pentru a despăgubi victimele, evitând acţiunile în justiţie.
Claudia Sheinbaum a încercat să gestioneze în mod ştiinţific şi fără măsuri coercitive pandemia din capitală, care a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate la 100.000 de locuitori (442,1) din întreaga ţară, una dintre cele mai afectate din lume.
Şi chiar în timpul campaniei pentru preşedinţie, Claudia Sheinbaum şi-a anunţat căsătoria, în noiembrie 2023, cu Jesús Tarriba, un prieten din copilărie pe care l-a reîntâlnit pe Facebook în 2016.
Prima ei căsătorie a fost cu Carlos Imaz, fondatorul partidului de stânga PRD şi tatăl fiicei sale, dar pe al cărui fiu îl consideră propriul copil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.