Ciprioţii merg duminică la urne într-un al doilea tur de scrutin prezidenţial, în care se înfruntă doi diplomaţi de carieră, în ceea ce ar putea fi o culminaţie a diviziunilor din dreapta politică, transmite Reuters.
Nikos Christodoulides, în vârstă de 49 de ani, este fost ministru de Externe, în timp ce Andreas Mavroyiannis, în vârstă de 66 de ani, a fost negociator şef în cadrul discuţiilor de pace cu ciprioţii turci şi fost reprezentant permanent al Ciprului la ONU.
Aproximativ 561.000 de ciprioţi greci au drept de vot.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Secţiile de votare s-au deschis la 05:00 GMT şi se închid la 16:00 GMT. Autorităţile sunt aşteptate să anunţe câştigătorul până la ora 18:00 GMT (20:00 ora României).
Christodoulides deţine un avans restrâns, potrivit primului tur de scrutin din 5 februarie, care l-a lăsat pe Averof Neophytou, şeful partidului de dreapta DISY de guvernământ, pe locul trei.
Ambii candidaţi rămaşi sunt pretinşi independenţi, Christodoulides fiind susţinut de un grup de partide de centru şi de centru-dreapta şi Mavroyiannis de AKEL, de stânga.
Candidatura lui Mavroyiannis a primit un impuls săptămâna aceasta, când DISY a spus că membrii săi ar trebui să voteze după cum le dictează conştiinţa lor.
Conducerea DISY a fost furioasă după ce Christodoulides, un fost membru al partidului, a spart rândurile pentru a candida ca independent.
Lideri ai partidului DISY au venit de atunci în sprijinul fiecărui candidat.
Cotidianul Phileleftheros a numit rezultatul de duminică ca fiind o ghicitoare.
”Mânia, ego-urile lovite, un vot împotriva AKEL şi asemănările în ideologie sunt toate declanşatoare care ar putea influenţa votul de astăzi”, a scris acesta pe prima pagină.
Preşedintele în exerciţiu al Ciprului, Nicos Anastasiades, din partea DISY, este împiedicat prin lege să camndideze pentru un al treilea mandat şi a spus că sprijină linia partidului.
Dar au existat informaţii larg răspândite că el ar fi vrut ca partidul să-l sprijine pe Christodoulides.
Următorul preşedinte se va confrunta cu probleme, de la un impas în negocierile de reunificare cu ciprioţii turci pe insula divizată etnic şi dispute de muncă care decurg din inflaţia ridicată până la consecinţele scandalurilor de corupţie şi o creştere a migraţiei ilegale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.