Ciprioţii greci s-au prezentat duminică la vot în cadrul unui proces electoral pentru alegerea unui nou arhiepiscop care să conducă o biserică antică cu interese moderne, de la administrarea proprietăţilor la fabrici de bere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biserica Ortodoxă Greacă din Cipru este una dintre puţinele Biserici Ortodoxe din lume care a recunoscut independenţa Bisericii Ortodoxe din Ucraina, într-o mişcare care a declanşat o ruptură în cadrul bisericii cipriote în 2020.

Noul arhiepiscop îl va înlocui pe Hrisostomos al II-lea, care a murit pe 7 noiembrie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Hrisostomos recunoscuse independenţa bisericii ucrainene departe de influenţa Moscovei, intrând în conflict cu clerici consideraţi pro-ruşi.

Biserica Ciprului a fost fondată de unul dintre primii discipoli ai lui Hristos, Barnaba. Astăzi are interese de afaceri diverse, de la imobiliare la berea premiată KEO din Cipru.

Într-o campanie mai în ton cu lumea seculară a politicii, plină de fluturaşi şi bannere pe marginea drumurilor, mesaje text şi postări pe reţelele sociale, şase episcopi se luptă pentru voturile a aproximativ jumătate de milion de oameni.

Procesul va fi în două tururi, urmaşul lui Hrisostomos  urmând să fie ales de Sfântul Sinod, organul de conducere al Bisericii, dintre cei mai bine plasaţi trei clerici în scrutinul de duminică.

”În Cipru, turma are privilegiul de a alege cine îi va fi păstorul”, a spus teologul Theodoros Kyriakou.

Sondajele sugerează că Athanasios din Limassol, un cleric discret care a sprijinit cauze precum un centru de dezintoxicare, sau Isaias Kykiotis din Tamassos – personalitate cunoscută care conduce misiuni de ajutorare ale bisericii în zonele dezastre - vor primi preferinţele alegătorilor.

Se ştie că ambii s-au opus deciziei fostului arhiepiscop de a recunoaşte separarea Ucrainei de sfera de influenţă a Moscovei, deşi ambii au spus că ruptura este acum în trecut, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.