Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) nu are competenţa să dea hotărârea pe care Ucraina o cere în vederea opririi susţinerii separatiştilor proruşi în estul ţării şi în Crimeea de către Moscova, afirmă Rusia, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest lucru ”nu ţine în mod evident de competenţa Curţii”, a declarat marţi, în instanţă, directorul Direcţiei Juridice a Ministerului rus de Externe Roman Kolodkin, la o zi după ce avocaţii Kievului au acuzat Moscova că face ”imposibil ca cetăţeni ucraineni să se simtă în siguranţă oriunde în ţara lor”.

Judecători de la CIJ, cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, examinează dispute între state. Procesele pot dura ani de zile, iar în pofida faptului că hotărârile sunt definitive şi obligatorii, Curtea nu dispune de mijloace pentru a le impune.

Moscova a preluat controlul asupra Peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi să lupte în estul Ucrainei, un război soldat cu peste 9.700 de morţi.

Kievul a acuzat Moscova de încălcarea convenţiilor ONU cu privire la terorism şi discriminare, prin faptul că aceasta a susţinut grupări rebele în estul Ucrainei şi în Crimeea.

De asemenea, Ucraina acuză Rusia de faptul că-i maltratează pe tătari şi ucraineni în Crimeea de când a preluat controlul asupra peninsulei.

NEFONDATE

Kremlinul a dezminţit că a trimis trupe sau echipament militar în estul Ucrainei, în pofida faptului că Kievul şi capitale occidentale afirmă că probe incontestabile arată contrariul.

Statele Unite şi alte puteri occidentale au impus sancţiuni economice Moscovei din cauza amestecului rus în Ucraina.

Kolodkin a declarat marţi că acuzaţiile potrivit cărora Rusia a participat în conflictul armat din estul Ucrainei sunt nefondate.

”Federaţia rusă îşi respectă deplin obligaţiile care-i revin în cadrul tratatelor invocate de Ucraina”, a spus el în instanţă.

”Ucraina nu şi-a justificat poziţia, potrivit căreia există circumstanţe care ţin de convenţia” cu privire la eliminarea discriminării, a apreciat diplomaţia rusă.

Prima serie de audieri urmează să dureze până la 9 martie şi va consta în principal în chestiuni de procedură.

Georgia a lansat un proces similar împotriva Rusiei, însă Curtea a stabilit în 2011 că nu are competenţa să se pronunţe în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.