China şi-a exprimat joi susţinerea faţă de ”îngrijorările rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina, o ţară în care Statele Unite afirmă că se tem de un posibil atac rus până la jumătatea lui februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gigantul asiatic, un apropiat al Rusiei, s-a abţinut până acum să ia parte la criza dintre Moscova şi Occident, care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că a comasat 100.000 de militari ruşi la frontiera Ucrainei.

Însă, cu opt zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing - pe timpul cărora are loc în mod tradiţional un ”armistiţiu” în conflictele mondiale - ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat la telefon cu omologul său american, Antony Blinken, despre Ucraina.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios şi să primească o soluţie”, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat de către Ministerul chinez de Externe.

Această luare de poziţie are loc la o zi după ce Statele Unite şi NATO au respins principala revendicare a Rusiei - şi anume de a se angaja să refuze o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei.

Ministrul chinez a subliniat - fără să numească NATO - că ”securitatea regională nu poate fi garantată printr-o consolidare sau o extindere a blocurilor militare”.

”Îndemnăm toate părţile la calm, să se abţină să crească tensiunile şi să amplifice criza”, a declarat Wang Yi - un ecoul al pozţiei Moscovei, care acuză Occidentul de ”isterie” în privinţa Ucrainei şi dezminte orice plan de invazie a acestei foste republici sovietice.

Potrivit Departamentului de Stat, Antony Blinken a subliniat, la rândul său, ”riscurile mondiale la adresa securităţii şieconomiei pe care le reprezintă o nouă agresiune rusă a Ucrainei”.

Statele Unite sunt convinse de riscul unui atac rus în Ucraina.

”Totul arată” că Vladimir Putin ”va ace uz de forţa militară la un moment dat, poate de-acum până la jumătatea lui februarie”, a acuzat miercuri adjuncta secretaruluide Stat american Wendy Sherman.

Ea a subliniat că deschiderea Jocurilor Olimpice, la Beijing, la 4 februarie ar putea să influenţeze ”calendarul” lui Putin, care ar putea încerca să nu-l ofenseze pe preşeidntele chinez Xi Jinping în timpul acestui eveniment major pentru China.

Bejingul a respins luni dezvăluiri din presa americană potrivit cărora Xi Jinping i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina în timpul JO de Iarnă.

În cadrul convorbirii sale cu Antony Blinken, Wang Yi a îndemnat Washingtonul să înceteze să ”perturbe” Jocurile Olimpice de iarnă.

Statele Unite, la fel ca alte ţări, au anunţat o ”boicotare diplomatică” a JO, cu scopul de a denunţa încălcări ale drepturilor omului în China.

Washingtonul îşi va trimite atleţii la competiţii, însă nu şi oficiali de rang înalt care să reprezinte ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.