Garda de Coastă a Chinei a anunţat că o navă filipineză care a ignorat avertismentele sale repetate "s-a ciocnit în mod deliberat" cu o navă chineză într-un mod "neprofesionist şi periculos" în Marea Chinei de Sud, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un scurt video al incidentului postat pe conturile din social media ale Gărzii de Coastă Chineze a arătat că această coliziune a avut loc luni, în jurul orei locale 03:24, şi a etichetat nava chineză ca fiind o navă a Gărzii de Coastă.

Într-un comunicat, securitatea maritimă a Chinei a afirmat că aceeaşi navă filipineză a intrat apoi în apele din apropierea Second Thomas Shoal după ce a fost împiedicată să intre în apele Sabina Shoal.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Două nave ale Gărzii de Coastă filipineze „au pătruns ilegal” în apele adiacente Sabina Shoal fără permisiune în primele ore ale zilei de luni, potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă chineze, Gan Yu.

„Filipine a provocat şi a cauzat probleme în mod repetat, a încălcat acordurile temporare dintre China şi Filipine”, a declarat Gan, referindu-se la misiunile de aprovizionare ale Filipinelor către o navă eşuată pe Second Thomas Shoal.

Garda de Coastă a Chinei a declarat că a luat măsuri de control împotriva navelor filipineze în conformitate cu legea şi a avertizat Filipine să „înceteze imediat încălcarea şi provocarea” sau să „suporte toate consecinţele”.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv ambele bancuri, respingând o hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, potrivit căreia pretenţiile expansive ale Beijingului nu au nicio bază în temeiul dreptului internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.