China ar fi deschis posturi de poliţie în străinătate, în Uniunea Europeană (UE), comisariate care - oficial - le oferă asistenţă cetăţenilor chinezi în demersuri administrative, dar al căror obiectiv - real - ar fi să-i spioneze şi să-i ameninţe pe disidenţii care se refugiază în străinătate, potrivit unui raport al ONG-ului Safeguard Defenders de apărarea drepturilor omului în Asia, cu sediul în Spania, relatează RFI.
”Cel puţin 54 de comisariate” clandestine chineze ar fi răspândite peste tot, în 30 de ţări din lume, dezvăluie în acest raport Safeguard Defenders.
UE ar fi vizată în mod special de către agenţi clandestini în aproximativ 30 de posturi - opt în Spania, patru în Italia, câte trei în Franţa şi Portugalia şi unul în Germania.
Mai multe ţări iau foarte în serios raportul ONG-ului spaniol şi au deschis anchete - şi anume Olanda şi Spania, însă nu şi Franţa.
Irlanda tocmai a închis un post chinez care opera fără nicio autorizaţie pe teritoriul irlandez, potrivit RFI.
Obiectivul acestor comisariate ar fi să reducă la tăcere opozanţii politici din străinătate, potrivit ONG-ului, dar şi potrivit unei anchete jurnalistice a RTL Nieuws.
Postul olandez citează un disident chinez refugiat în Olanda care spune că a primit apeluri telefonice de ameninţare după ce a manifestat în faţa sediului Ambasadei Chinei în Olanda.
Beijingul respinge aceste acuzaţii în bloc drept ”complet false” şi dă asigurări că aceste posturi de poliţie există pentru a le oferi asistenţă cetăţenilor chinezi în demersurile lor administrative, de exemplu la reînnoirea permisului de conducere auto.
REPRIMARE TRANSNAŢIONALĂ CHINEZĂ
Potrivit cercetătorului Jing-Jie Chen de la ONG-ul Safeguard Defenders, aproximativ ”230.000 de cetăţeni chinezi au fost trimişi înapoi în China prin aceste operaţini”.
”În mod oficial, China pretinde că aceste posturi de poliţie servesc la asistarea cetăţenilor chinezi în străinătate să-şi reînnoiască permisul de conducere auto sau la emiterea certificatelor de naştere. Însă, aşa cum am demonstrat în cazul de la Madrid, în Spania, şi de la Belgrad, în Serbia, chinezii sunt ţintiţi şi contactaţi de aceste filiale de poliţie cu scopul de a-i face să se întoarcă în Chna”, declară Jing-Jie Chen.
”Este grav, pentru că asemena acţiuni încalcă suveranitatea ţărilor în care operează aceşti poliţişti chinezi. În mod oficial, este vorba despre lărgirea luptei anticorupţie şi împotriva infracţionalităţii internţaionale în afara frontierelor chineze. Potrivit unor documente oficiale, 230 000 de cetăţeni chinezi au fost deja trimişi înapoi în China prin aceste operaţiuni”, declară el.
”Însă, toţi chinezii din străinătate pot fi ţintiţi de poliţia chineză. Asta nu doar că seamănă frica în comunitatea chineză, dar complică foarte mult munca activiştilor şi disidenţilor în ţara gazdă”, declară el, subliniind că ”noi numim asta reprimare chineză transnaţională”.
Ministeruil olandez de Externe a confirmat că anchetează cu privire la prezenţa unor birouri ale poliţiei chineze instalate în Olanda.
Asemena instalaţii ar contraveni Convenţiei de la Viena a uzanţelor diplomatice, subliniază ministerul, care precizează că ”nu a fost informat pe canale diplomatice” cu privire la existenţa lor.
Instalate în sedii mai degrabă discrete, aceste posturi de poliţie le furnizează cetăţenilor chinhezi servicii precum prelungirea permiselor de conducere auto sau înregistrarea unor modificări ale stării civile - o funcţie asigurată de către consulate, dezvăluie presa olandeză.
Presa olandeză dezvăluie existenţa a două instalaţii de acest tip - una la Rotterdam, din acest an, şi alta la Amsterdam, din 2018.
Aceste posturi ar fi un fel de filiale ale centralelor de poliţie din două oraşe situate la sud de Shangai, regiunea de origine a unei mari părţi a chinezilor din Olanda.
Unul dintre cele două oraşe olandeze susţine că este vorba numai despre un birou de servicii destinat chinezilor din străinătate, însă un videoclip de promovare a biroului din Rotterdam evocă lupta împotriva infracţionalităţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.