China a raportat luni primele decese legate de COVID din ultimele săptămâni, în condiţiile în care observatorii au îndoieli tot mai mari că bilanţul oficial ar înregistra toate victimele unei boli care face deja ravagii în oraşe după ce guvernul a relaxat controalele stricte împotriva virusului, relatează Reuters.
Cele două decese de luni au fost primele raportate de Comisia Naţională de Sănătate (NHC) din 3 decembrie, cu câteva zile înainte ca Beijingul să anunţe că ridică restricţiile care au ţinut în mare parte sub control virusul timp de trei ani, dar care au declanşat proteste de amploare luna trecută.
Jurnaliştii Reuters au văzut însă sâmbătă maşini funerare aliniate în faţa unui crematoriu din Beijing desemnat pentru COVID-19, iar angajaţi în costume de protecţie transportau morţii în interiorul instalaţiei. Reuters precizează că nu a putut stabili imediat dacă decesele s-au datorat COVID.
Luni dimineaţă, un hashtag privind cele două decese COVID raportate de autorităţi a devenit rapid principalul subiect de discuţie pe platforma chineză Weibo, asemănătoare cu Twitter. "Care este rostul statisticilor incomplete?", se întreabă un utilizator. "Nu cumva asta înseamnă înşelarea publicului?", a scris un altul.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
NHC nu a răspuns imediat la întrebările Reuters cu privire la acurateţea datelor sale.
Oficial, în China au fost înregistrate doar 5.237 de decese legate de COVID în timpul pandemiei, incluzând ultimele două decese, ceea ce reprezintă o fracţiune infimă din populaţia sa de 1,4 miliarde de locuitori şi un număr foarte mic în raport cu bilanţurile altor ţări.
Experţii în domeniul sănătăţii avertizează că cea mai populată ţară a lumii ar putea plăti un preţ mare pentru că a luat măsuri atât de stricte pentru a proteja o populaţie care acum nu are imunitate naturală la COVID-19 şi are rate scăzute de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă. Unii se tem că numărul deceselor cauzate de COVID în China ar putea creşte la peste 1,5 milioane în următoarele luni.
Vineri, publicaţia de ştiri chineză Caixin a anunţat că doi jurnalişti din mass-media de stat au murit după ce au contractat COVID, iar sâmbătă a anunţat că a murit şi un student la Medicină în vârstă de 23 de ani. Nu a fost imediat clar care dintre aceste decese, dacă este cazul, au fost incluse în bilanţul oficial al morţilor prezentat luni.
ÎMBOLNĂVIRILE ÎN MASĂ AFECTEAZĂ INCLUSIV BURSELE
"Numărul (oficial) este în mod clar o subestimare a deceselor cauzate de COVID", a declarat Yanzhong Huang, specialist în sănătate la Council on Foreign Relations (CFR), un think tank american. Acest lucru "poate reflecta lipsa capacităţii statului de a urmări şi monitoriza în mod eficient situaţia bolii pe teren, după renunţarea la testarea PCR în masă, dar poate fi determinat şi de eforturile de a evita panica în masă din cauza valului de decese cauzate de COVID", a spus el.
NHC a raportat 1.995 de infecţii simptomatice pentru 18 decembrie, faţă de 2.097 cu o zi înainte. Dar ratele de infectare anunţate public sunt de asemenea nefiabile, deoarece se efectuează mult mai puţine teste PCR obligatorii în urma relaxării recente. NHC a încetat să mai raporteze cazurile asimptomatice săptămâna trecută, invocând scăderea numărului de teste.
Acţiunile companiilor chineze au scăzut luni, iar yuanul a pierdut teren în raport cu dolarul, investitorii fiind îngrijoraţi de faptul că numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 va afecta şi mai mult a doua economie a lumii, în ciuda promisiunilor de sprijin guvernamental.
Pe de altă parte, virusul a cuprins inclusiv sălile de tranzacţionare din Beijing şi s-a răspândit rapid în centrul financiar din Shanghai, îmbolnăvirile şi absenţele diminuând schimburile comerciale deja scăzute şi forţând autorităţile de reglementare să anuleze o reuniune săptămânală de verificare a vânzărilor publice de acţiuni.
Producătorul japonez de cipuri Renesas Electronics Corp (6723.T) a declarat luni că a suspendat activitatea la fabrica sa din Beijing din cauza infecţiilor cu COVID-19.
VIRUSUL SE RĂSPÂNDEŞTE RAPID
Epidemiologul-şef al Chinei, Wu Zunyou, a declarat sâmbătă că ţara se află în mijlocul primului din cele trei valuri de COVID aşteptate în această iarnă, ceea ce corespunde mai mult cu ceea ce oamenii spun că se întâmplă în realitate.
"Aş spune că 60 până la 70 la sută dintre colegii mei sunt infectaţi în acest moment", a declarat pentru Reuters Liu, în vârstă de 37 de ani, un angajat al unei cantine universitare din Beijing.
În timp ce oficiali chinezi au minimalizat în ultimele săptămâni ameninţarea reprezentată de noua tulpină Omicron a virusului, autorităţile sanitare rămân îngrijorate în privinţa persoanelor în vârstă, care au fost reticente în a se vaccina. Oficial, rata de vaccinare în China este de peste 90%, dar rata pentru adulţii care au primit doze de rapel ale vaccinului scade la 57,9%, iar pentru persoanele cu vârsta de peste 80 de ani la 42,3%, potrivit datelor guvernamentale.
În districtul Shijingshan din Beijing, lucrătorii medicali au mers din uşă în uşă oferindu-se să vaccineze rezidenţii în vârstă în casele lor, a relatat duminică agenţia chineză de ştiri Xinhua.
Însă nu doar persoanele în vârstă se feresc de vaccinuri. "Nu am încredere", a declarat pentru Reuters o tânără de 28 de ani din Shenzhen, care spune că a auzit de la prieteni tot felul de poveşti cu privire la impactul asupra sănătăţii, precum şi avertismente similare pe reţelele sociale.
Vaccinurile dezvoltate în străinătate nu sunt disponibile în China continentală pentru publicul larg, care s-a bazat pe injecţiile cu virus inactiv ale producătorilor locali.
În timp ce comunitatea medicală din China, în general, nu se îndoieşte de siguranţa vaccinurilor chinezeşti, unii spun că au îndoieli în privinţa eficienţei lor comparativ cu vaccinurile occidentale bazate pe tehnologia ARN mesager.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.