China anunţă vineri că a ”supravegheat” trecerea unui avion militar american de supraveghere maritimă în timp ce survola Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing, în contextul unor tensiuni cu Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Taiwanul, o insulă de 23 de milioane de locuitori, face obiectul unei rivalităţi dure între puterea comunistă chineză, care îşi revendică suveranitatea în acest teritoriu asupra căruia nu deţine controlul, şi America, principalul său aliat şi furnizor de armament.

La începutul lui aprilie, China a organizat exerciţii militare timp de trei zile, cu scopul de a exercita presiuni asupra insulei, în urma unei întâlniri ăe care Beijingul o consideră o provocare, a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu un oficial republican de rang înalt.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Un avion american de patrulare antisubmarin (de tip) P-8A a survolat Strâmtoarea Taiwan şi a făcut obiectul (în Statele unite) unei vâlve de presă”, denunţă un purtător de cuvânt al armatei chineze, Shi Yi, într-un comunicat publicat pe Twitter de Teatrul de Operaţiuni din Est.

Armata chineză a trimis ”avioane de vânătoare pentru a urmări îndeaproape şi a supraveghea avionul american”, a precizat purtătorul de cuvânt.

El a denunţat aceste ”acte de provocare” repetate ale Statelor unite în Strâmtoarea Taiwan, care ”dăunează păcii şi stabilităţii”.

Armata americană a confirmat survolarea - în numele ”angajamentului Statelor Unite în favoarea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise”.

”Statele Unite vor continua să zboare, navigheze şi opereze peste tot unde îi permite dreptul internţaional, inclusiv în Strâmtoarea Taiwan”, subliniază într-un comunicat Flota a VII-a.

Partea cea mai îngustă a strâmtorii dintre coastele chineze şi taiwaneze are aproximativ 130 de kilometri.

China este nemulţumită de apropierea, în ultimii ani, dintre autorităţile taiwaneze şi Statele Unite care, în pofida absenţei unor relaţii oficiale, furnizează insulei o susţinere militară substanţială.

La jumătatea lui aprilie, puterea chineză condamna trecerea unei nave americane de război prin Strâmtoarea Taiwan, potrivit Washingtonului în numele ”libertăţii navigaţiei”.

Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului chinez după Războiul Civil din 1949.

În acest sens, puterea comunistă nu recunoaşte Strâmtoarea taiwan ca parte a apelor internţaionale.

China, care subliniază că privilegiază o reunificare paşnică cu Taiwanul, nu exclude însă să recurgă la forţă pentru a-şi atinge scopul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.