Departamentul de Justiţie a anunţat, marţi, acuzaţiile împotriva unui cetăţean afgan care ar fi plănuit un atac terorist în sprijinul ISIS în ziua alegerilor din Statele Unite, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

FBI l-a arestat luni pe Nasir Ahmad Tawhedi, în vârstă de 27 de ani, în Oklahoma, după ce a cumpărat puşti şi muniţie de la un ofiţer de poliţie sub acoperire. Tawhedi se confruntă cu mai multe acuzaţii, inclusiv conspiraţie şi tentativă de furnizare de sprijin material către ISIS.

În parteneriat cu un minor neidentificat, Tawhedi plănuia să îşi lichideze bunurile, să îşi repatrieze familia în Afganistan, să cumpere puşti de asalt şi să ”organizeze un atac violent” în SUA, conform documentelor judiciare. De asemenea, minorul a fost arestat, potrivit documentelor judiciare.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Punerea sub acuzare vine în contextul în care Departamentul de Justiţie a declarat public - şi în mod repetat - că se concentrează pe protejarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie de ameninţările străine.

Presupusul complot al lui Tawhedi, despre care procurorii spun că viza ”adunări mari de oameni”, a fost dejucat cu mai puţin de o lună înainte ca alegătorii să se prezinte la urne.

Procurorul general Merrick Garland şi directorul FBI Christopher Wray au lăudat forţele federale de aplicare a legii pentru dejucarea complotului. Garland a declarat că Departamentul de Justiţie va continua ”să identifice, să investigheze şi să urmărească în justiţie persoanele care încearcă să terorizeze poporul american”.

Potrivit procurorilor, Tawhedi a intrat în Statele Unite în septembrie 2021 şi este în prezent eliberat condiţionat în aşteptarea soluţionării procedurilor sale de imigrare. El locuieşte în Oklahoma City cu soţia şi copilul său.

În cursul verii, Tawhedi ar fi căutat online ”Cum să accesezi camerele de luat vederi din Washington DC”, ”Care stat american nu necesită relaţii pentru a obţine o armă de foc” şi ”Care state americane au adoptat legi privind portul de arme fără permis”. Tawhedi a vizitat, de asemenea, camerele web ale Casei Albe şi ale Monumentului Washington în iulie.

Tawhedi a început să vorbească cu un cunoscut recrutor ISIS pe platforma de mesagerie Telegram în luna august, conform documentelor judiciare. Mesajele recuperate de FBI şi evidenţiate în documentele instanţei arată că Tawhedi şi recrutorul ar fi discutat despre arme de foc, iar Tawhedi a întrebat dacă cineva ar putea ”ghida” familia sa ”în viitorul apropiat”.

”Frate, casa noastră a fost vândută astăzi. Vom primi bani până pe 15 octombrie, luna viitoare”, se arată într-un mesaj al lui Tawhedi care a fost inclus în documentele judiciare. ”După aceea ne vom începe datoria, cu voia lui Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne vom pregăti pentru ziua alegerilor”, arată mesajul recuperat de anchetatori.

Departamentul de Justiţie a menţionat propaganda ISIS găsită pe telefonul lui Tawhedi şi donaţiile pe care acesta le-a făcut unor organizaţii caritabile cunoscute pentru direcţionarea de bani către organizaţia teroristă. De asemenea, au citat un videoclip găsit pe telefon care, potrivit procurorilor, îl arăta pe tânărul de 27 de ani vorbindu-i copilului său despre recompensele pe care le primeşte un martir în viaţa de apoi.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.