Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook.

”Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Având în vedere că invazia rusă este în desfăşurare, ”nu se pot restabili liniile” de alimentare cu energie, subliniază operatorul.

În instalaţia de la Cernobîl - situată în zone de excludere - se află reactoare dezafectate şi instalaţii de deşeuri radioactive.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), ”jandarmul” ONU în domeniul nuclear, cu sediul la Viena, nu a reacţionat imediat.

AIEA a anunţat cu câteva ore mai înainte că ”transmiterea la distanţă a datelor sistemelor de control” pe care le-a instalat în centrală ”a fost întreruptă”.

Agenţia se referă la camere de supraceghere şi alte instrumente pe care le-a instalat în cadrul misiunii sale de supraveghere, cu caracter paşnic, a programelor nucleare din lume.

Peste 200 de tehnicieni şi paznici sunt blocaţi în instalaţie şi muncesc de 13 zile sub supraveghere rusă.

AIEA a cerut Rusiei să-i autorizeze pe angajaţii ucraineni să muncească în ture, în contextul în care odihna şi programul de muncă stabilit sunt esenţiale în securitatea instalaţiei.

”Sunt profund îngrijorat de situaţia dificilă şi stresantă în care se află personalul Centralei Nucelare de la Cernobîl şi de riscurile pe care le poate presupune acest lucru la adresa securităţii nucleare”, a avertizat directorul general al AIEA Rafael Grossi.

El a propus în mai multe rânduri să efectueze o vizită în Ucraina în vederea stabilirii unui cadru care să garanteze securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene în timpul războiului rus - primul război care se desfăşoară într-o ţară dotată cu un vast program nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.