Două incendii au determinat cel puţin 7.000 de oameni să fugă dintr-o zonă muntoasă în New Mexico, în sud-vestul Statelor Unite, în care flăcările au distrus peste 500 de clădiri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste incendii violente au izbucnit luni într-o zonă rurală a statului, situată la o dustanţă de aproximativ o oră şi jumătate cu maşina de fronrtiera cu Mexicul.

Ele încercuiesc Ruidoso, un sat ai cărui locuitori au fost evacuaţi în pripă.

”Le cer de îndată locuitorilor din Ruidoso şi din împrejurimi să rămână calmi şi să urmeze instrucţiunile oficialilor pentru a minimiza riscurile”, a cerut guvernatoarea statului New Mexico Michelle Lujan Grisham.

Ea a declarat starea de urgenţă în zonă.

Marţi, cele două incendii au devastat aproximativ 80 de kilometri pătraţi şi nu erau deloc controlate, potrivit autorităţilor.

Incendiul este ”deosebit de violent” şi s-a extins rapid, potrivit ultimului buletin.

Situaţia este pe cale să se îmbunătăţească, însă autorităţile se tem de faptul că rafale violente de vânt pot să complice lupta împotriva flăcărilor.

New Mexico este devastat de multţi ani de o secetă persistentă, agravată de modificările climatice.

44°C LA LAS VEGAS

În Vestul american, California înregistrează cel mai mare incendiu din acest an, într-o regiune rurală, la nord-vest de Los Angeles.

Acesta a devastat peste 60 de kilometri pătraţi de vegetaţie începând de sâmbătă, fără să provoace evacuări importante.

Marţi, acest incendiu era controlat în proporţie de ”24%”, potrivit pompierilor.

Acest incendiu ar putea să prevestească un sezon al incendiilor intens în California, după doi ani deosebit de ploioşi.

”De doi ani avem ierni foarte umede. Asta face să crească multă iarbă (...). Dar vara nu plouă, iar pământul se usucă”, declară AFP un purtător de cuvânt al Servciului de luptă împotriva incendiilor din comitatul Los Angeles, Kenichi Haskett.

Aceste îngrijorări sunt accentuate de valuri de căldură timpurii în acest sezon în Vestul american.

La începutul lui iunie, în această parte a Americii au fost atinse recorduri sezoniere de temperatură.

Mercurul termometrelor a urcat până la 44°C la las vegas, în Nevada, şi până la 50°C în Valea Morţii, în California - niveluri fără precedent la sfârşitul primăverii.

Potrivit unor cercetători, axceste valuri de căldură repetate sunt un indiciu fără echivoc al încălzirii globale şi urmează să se multiplice, să dureze mai mult timp şi să se intensifice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.