Forţele de securitate filipineze căutau luni, pe o plantaţie de cocotieri, înregistratorul de zbor al unui avion de tranport militar care s-a prăbuşit duminică în sud-vestul arhipelagului şi a ucis 50 de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este vorba despre unul dintre cele mai grave accidente aeriene din istoria armatei filipineze.

Un avion de tip Hercules C-130, la bordul căruia se aflau 96 de persoane - majoritatea tineri recent absolvenţi care se duceau să lupte împotriva insurecţiei islamiste la Jolo -, a ratat pista la aterizare pe această insulă, în condiţii meteorologice bune.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cincizeci de persoane - 47 de militari şi trei civili - au murit, după ce avionul a derapat şi a luat foc, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei filipineze, generalul Edgard Arevalo, care a anunţat o revizuire în creştere a unui bilanţ anterior de 47 de morţi.

Alte 53 de persoane au fost rănite - majoritatea militari.

Era necunoscut faptul dacă piloţii au supravieţuit.

În fotografii de la locul accidentului, difuzate de armată, se poate observa deriva aeronavei şi o parte a fuzelajului distrus, în mijlocul unor cocotieri.

”Avem persoane la sol pentru a ne asigura de integritatea indiciilor care vor fi recuperate, mai ales înregistratorul de zbor”, a anunţat Arevalo.

”În afara mărturiilor unor maroti oculari, căutăm să recuperăm orice înregistrare, mai ales a conversaţiilor rado între pilot şi turnul de control”, a adăugat el.

Jolo este bastionul Abu Sayaf, o organizaţie considerată drept teroristă de către Statele Unite, care s-a scindatîn mai multe facţiuni, dintre care unele au depus jurământul de credinţă faţă de Statul Islamic (SI).

Gruparea a comis cele mai grave atentate în arhipelag şi s-a specializat  în răpiri cu scopul de a obţine răscumpărări.

Arevalo a precizat că armata a securizat perimetrul locului catastrofei, pentru a se asigura că rebelii nu vin să perturbe căutările.

Avioanele de tip Hercules C-130 sunt folosite adesea în arhipelag la fransportul persoanelor, unor materiale şi vehicule între diverse insule.

Aeronava care s-a prăbuşit duminică nu era nouă. Ea a aparţinut anterior armatei americane şi a fost achiziţionată la începutul acestui an de către Manila.

Ea era una dintre cele patru aeronave de acest fel ale foltei filipineze. Cea de a patra a fost blocată la sol în vederea unei inspecţii, în urma acestui iincident.

”Sunt toţi piloţi cu experienţă, iar din această cauză nu putem spune imediat de ce s-a întâmplat acest lucru”, a declarat generalul Arevalo. ”Chiar dacă nu sunt noi, aceste echipamente sunt viabile”, a adăugat el.

Acesta este cel mai grav accident aerian din istoria armatei filipineze, potrivit istoricului Jose Antonio Custodio, după prăbuşirea unui avion de tip Douglas C-47, soldată cu 40 de morţi, în 1971.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.