Yunus Efe este student la universitate şi n-a cunoscut în viaţa sa decât un singur conducător al ţării - Recep Tayyip Erdogan. Se pregăteşte să voteze pentru prima dată la alegerile de duminică, iar tânărul în vârstă de 22 de ani spune că este timpul pentru o schimbare. Efe este unul dintre cei peste 6 milioane de alegători care votează pentru prima dată şi care sunt aşteptaţi să vină la urne la alegerile din 14 mai. Reprezentând aproximativ 10% din electorat, voturile lor s-ar putea dovedi esenţiale pentru a decide dacă guvernarea lui Erdogan continuă într-un al treilea deceniu sau se încheie, relatează Reuters.
Efe era copil mic atunci când Erdogan a venit la putere în 2003 şi spune că primul său vot din viaţă se va îndrepta către Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei, despre care crede că va consolida statul de drept, drepturile omului şi libertatea de exprimare.
"Sunt cu siguranţă preocupat de libertatea de exprimare. De fapt, experimentez acest lucru în fiecare zi, dar nu ne dăm seama pentru că ne-am obişnuit să trăim în acest fel", spune Efe, care mărturiseşte că se gândeşte de două ori înainte de a da un like sau de a partaja postări pe reţelele sociale.
Human Rights Watch, într-un raport din 2022, a declarat că mii de persoane se confruntă cu arestări şi urmăriri penale în fiecare an în Turcia pentru postări pe reţelele sociale, fiind de obicei acuzate de defăimare, insultarea preşedintelui sau răspândirea de propagandă teroristă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ankara susţine că măsurile sale sunt necesare pentru a combate dezinformarea care se răspândeşte în mass-media şi pe internet.
Efe spune că nu prea l-au interesat alegerile şi politica, la fel ca pe mulţi tineri, dar că acum este entuziasmat să voteze şi este atras de promisiunile lui Kilicdaroglu şi ale Partidului Republican al Poporului (CHP), unul dintre cele şase partide aliate împotriva lui Erdogan. "Cred că drepturile pot fi restabilite şi că justiţia poate fi restabilită", a declarat Efe pentru Reuters.
Cazul lui arată provocarea cu care se confruntă Erdogan şi partidul său AK, cu rădăcini islamiste, în timp ce încearcă să găsească sprijin pentru scrutinul prezidenţial şi parlamentar, popularitatea lor fiind afectată de o criză a costului vieţii şi de o inflaţie ameţitoare.
La rândul lor, simţind că au cea mai bună şansă de a-l detrona pe Erdogan, oponenţii săi promit să anuleze multe dintre politicile sale emblematice, inclusiv abolirea unei preşedinţii atotputernice, considerată de critici ca fiind simbolul dorinţei sale de a exercita un control tot mai mare.
"FURIOŞI ŞI FĂRĂ SPERANŢĂ"
Cota de voturi a lui Erdogan în rândul tinerilor şi a celor care votează pentru prima dată este prognozată a fi mai mică decât în rândul altor grupuri de vârstă, arată Erman Bakirci de la institutul de sondaje Konda Arastirma.
Alegătorii tineri sunt un segment "foarte supărat şi fără speranţă" în rândul celor 85 de milioane de locuitori ai Turciei, spune Bakirci, care crede că aceştia vor fi cruciali pentru rezultat, dat fiind că reprezintă un bloc atât de semnificativ.
"Ei văd prin intermediul internetului şi al reţelelor sociale ce fac colegii lor din Europa şi ce oportunităţi au", explică Bakirci. "Ei văd că diferenţa dintre ei s-a mărit, le lipseşte securitatea socială, economică şi juridică. Şi vor să iasă din această situaţie", spune sociologul.
Erdogan a susţinut tinerii în campania sa, dar în acelaşi timp i-a criticat că nu au apreciat modul în care economia Turciei s-a dezvoltat în timpul mandatului său, evocând vremurile mai dificile de dinaintea venirii la putere a Partidului AK.
Erdogan, care a beneficiat de un boom economic în primii săi ani la putere, şi-a atras în mod tradiţional sprijinul alegătorilor conservatori din Turcia, în zona centrală, islamică, din Anatolia.
Cercetările efectuate anul trecut de firma de sondaje Konda au arătat că 57% dintre cei care votează pentru prima dată se descriu ca fiind moderni, 32% s-au descris ca fiind conservatori tradiţionali, iar restul s-au descris ca fiind conservatori religioşi.
PRO ŞI CONTRA
Emre Orgun, un tânăr de 22 de ani care lucrează în departamentul de tehnologie informatică al unei companii textile din Istanbul, a declarat că va vota pentru Erdogan deoarece nu crede că opoziţia ar putea gestiona Turcia la fel de bine ca liderul veteran.
"Bineînţeles că vreau ca actualul guvern să continue. Vrem să continue cu unele schimbări în ceea ce priveşte unii oficiali şi unele politici", a declarat Orgun. El spune că principalele sale probleme sunt preţurile ridicate şi oportunităţile de angajare.
Însă o tânără care lucrează la aceeaşi companie din Istanbul a declarat că ea îşi va da votul pentru Kilicdaroglu. Spune că a fost nevoită să renunţe la visul ei de a deveni avocat din cauza constrângerilor financiare. Criticând starea sistemului educaţional şi a economiei, tânăra susţine că ai nevoie de prieteni în locurile potrivite pentru a ajunge undeva. "Cred că tineretul are oportunitatea de a schimba lucrurile. Cred că mulţi tineri gândesc la fel. Educaţia şi economia sunt într-o stare foarte proastă", spune Berivan, vorbind din atelierul de cusut al companiei. "Această situaţie poate fi schimbată de persoana în care tinerii aleg să aibă încredere. Avem o singură alegere ca şi candidat şi trebuie să avem încredere în el", arată tânăra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.