Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a anunţat miercuri seară că ţara sa îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite. Guvernul de la Praga, care trebuie să îşi dea acordul în acest sens, nu făcut însă niciun anunţ pe acest subiect, scrie Associated Press.
Preşedintele Milos Zeman a explicat că acest proces se va desfăşura în trei etape. Prima etapă constă în deschiderea unui consulat onorific la Ierusalim, luna viitoare, în a doua etapă vor fi mutate sediile altor reprezentanţe, iar ulterior va avea loc şi mutarea efectivă a sediului ambasadei, notează Associated Press.
Preşedintele ceh nu a făcut precizări privind calendarul acestui proces, singura dată certă fiind deschiderea consulatului onorific în luna mai.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"În urmă cu câţiva ani spuneam că va trebui să ne mutăm ambasada la Ierusalim. A sosit timpul", a spus Zeman în timpul unei festivităţi, potrivit publicaţiei israeliene Arutz Sheva.
Preşedintele ceh a precizat, de asemenea, şi cine va fi consulul onorific - omul de afaceri israelian Dan Propper, preşedintele Osem Food Industries.
Conform unei declaraţii a Ministerului de Externe, anunţul preşedintelui Zeman este o recunoaştere a faptului că ambasadele trebuie să aibă sediul în capitale.
"Republica Cehă respectă în totalitate politica Uniunii Europene, care vede Ierusalimul drept viitoare capitală a statului israelian şi a statului palestinian", a transmis Ministerul de Externe.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel, Tzipi Hotovely, s-a întâlnit miercuri la Praga cu mai mulţi oficiali cehi, unul dintre subiectele principale de discuţie fiind posibila mutare a Ambasadei Cehiei la Ierusalim. Oficialul israelian şi-a exprimat speranţa că Cehia va urma exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care îşi vor transfera ambasadele la Ierusalim.
Hotovely i-a mulţumit preşedintelui Zeman. "A sosit timpul să se facă o dreptate istorică. Sunteţi unul dintre primii lideri ai lumii care vorbeau încă în urmă cu patru ani despre importanţa transferării ambasadelor la Ierusalim (...) Sperăm să sărbătorim în curând deschiderea Ambasadei Cehiei la Ierusalim", a spus adjunctul ministrului israelian de Externe.
La începutul lunii aprilie, premierul ceh Andrej Babis declara că Cehia nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.
Cehia ar fi prima ţară membră UE care şi-ar muta ambasada la Ierusalim.
Şi Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un memorandum privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis. Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în urma discuţiei telefonice "destul de lungi" pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înţeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme. "O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă", a afirmat Iohannis, avertizând că "cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes".
Preşedintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump - anunţată în decembrie 2017 - a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane şi de Uniunea Europeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.