Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marţi că Rusia este ”responsabilă” de asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu 210, în 2006, în Regatul Unit, relatează AFP.
Curtea stabileşte că ”există o prezumţie puternică” a faptului că autorii otrăvirii, desemnaţi de către o anchetă britanică, ”au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”.
Ea subliniază de asemenea faptul că Moscova nu a prezentat explicaţii alternative ”satisfăcătoare şi convingătoare” şi ”nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Magstraţii europeni arată totodată cu degetul faptul că autorităţile ruse ”nu au efectuat o anchetă internă efectivă”, care să permită identificarea şi judecarea persoanelor ”vinovate de crimă”.
Ei stabilesc astfel faptul că Rusia se face vinovată de încălcarea articolului 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, care garantează dreptul la viaţă, şi articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate piesele necesare în vederea examinării unui dosar.
Rusia este condamnată la plata unor despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro văduvei lui Aleksandr Litvinenko, o sumă mare din perspectiva jurisprudenţei CEDO.
Judecătorul rus şi-a exprimat însă o ”opinie disidentă” cu privire la încălcarea dreptului la viaţă.
KREMLINUL DENUNŢĂ HOTĂRÂREA
Rusia a anunţat că nu recunoaşte hotărârea ”nefondată” a CEDO.
”Până în prezent, ancheta nu a adus niciun rezultat, deci lansarea unor astfel de acuzaţii este cel puţin nefondată. Noi nu suntem pregătiţi să recunoaştem o asemenea decizie”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Un fost agent KGB, iar apoi FSB, Aleksandr Lotvinenko a fost concediat de către serviciile ruse de informaţii după ce acesta a dezvăluit studierea posibilităţii asasinării unui om de afaceri bogat, aminteşte CEDO.
El a obţinut azil în regatul Unit, în 2001, şi a denunţat la acea vreme corupţia şi presupuse legături ale serviciilor de informaţii ruseşti cu crima organizată.
Aleksandr Litvinenko a murit la 23 noiembrie 2006, în urma unei otrăviri cu poloniu-210, o substanţă radioactivă, extrem de toxică.
În timp ce agoniza, el a arătat cu degetul vina preşedintelui rus de atunci Vladimir Putin.
Într-un raport de anchetă, publicat în 2016, autorităţile britanice i-au desemnat pe Dmitri Kovtun şi Andrei Lugovoi drept autorii asasinării lui Litvinenko.
Moscova a refuzat întotdeauna să-i extrădeze în Regatul Unit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.