Democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump se vor confrunta marţi în prima lor dezbatere televizată, o confruntare cu mize mari care ar putea oferi câştigătorului un avantaj în sprintul final către ziua alegerilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru Harris, confruntarea din Philadelphia este o oportunitate de a-şi expune priorităţile şi de a-şi arăta curajul în faţa unui rival care i-a subestimat inteligenţa şi a supus-o unor atacuri rasiste şi sexiste.

La rândul său, Trump va avea ocazia să încerce să atenueze o parte din avântul lui Harris într-o cursă care s-a strâns considerabil de când aceasta a devenit candidatul democraţilor, în iulie.

Majoritatea sondajelor de opinie arată că Harris are un uşor avans la nivel naţional şi în majoritatea statelor în care se dispută alegerile, însă Trump are o marjă considerabilă pentru a câştiga alegerile din 5 noiembrie.

Dezbaterile pot avea consecinţe enorme, iar aceasta ar putea fi singura lor dezbatere. Preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă după o prestaţie ezitantă în iunie împotriva aceluiaşi Donald Trump. În 2016, însă, Hillary Clinton a fost considerată învingătoare în toate cele trei dezbateri împotriva lui Trump şi totuşi acesta a câştigat alegerile.

Iată ce trebui urmărit în cadrul evenimentului televizat de marţi seara:

CE SPUN CANDIDAŢII DESPRE „SCHIMBARE”

Într-un scrutin în care un fost preşedinte se confruntă cu actualul vicepreşedinte, ambii candidaţi se prezintă, oarecum paradoxal, drept candidaţi ai „schimbării”, care vor bulversa statu quo-ul. Harris încearcă să îşi asume meritele pentru realizările administraţiei Biden fără a se lăsa copleşită de greşelile acesteia, sugerând în acelaşi timp că preşedinţia sa va marca un nou început pentru ţară.

În ciuda celor patru ani petrecuţi la Casa Albă în perioada 2017-2021, Trump s-a prezentat din nou ca un rebel care se împotriveşte instituţiilor de la Washington. Dar, de asemenea, el a pus în valoare experienţa sa pe scena mondială în comparaţie cu Harris, promiţând, de exemplu, că ar putea pune capăt conflictelor din Ucraina şi Gaza şi că ar putea proteja ţara de o Coree de Nord sau un Iran înarmaţi nuclear.

ATACUL LA PERSOANĂ

De când Harris a devenit candidată, Trump a pus la îndoială autenticitatea moştenirii sale şi a lansat un şir de atacuri personale în discursuri şi postări pe reţelele sociale, sfidând consilierii şi aliaţii care i-au spus să se concentreze mai mult asupra politicilor sale. Dacă va repeta aceste atacuri pe scena dezbaterii, ar putea îndepărta alegătorii indecişi, în special pe cei care sunt sceptici că are o atitudine prezidenţială.

În dezbaterile din 2016 împotriva lui Clinton, Trump a răbufnit frecvent la adresa acesteia, i-a întrerupt pe moderatori, a arătat-o cu degetul şi i-a spus pe nume. A încercat aceeaşi tactică cu Biden în 2020, determinându-l pe Biden să spună „Vrei să taci, omule?” după ce Trump l-a întrerupt de mai multe ori.

Harris a ignorat în mare parte atacurile personale ale lui Trump până acum. Unii telespectatori vor fi atenţi la modul în care ea se va descurca cu Trump dacă acesta îşi va aduce abordarea agresivă pe scena dezbaterii. Pentru a arăta cel mai puternic contrast cu Trump, ea va trebui să arate că nu se va lăsa atrasă în prăpastie cu el.

OPORTUNITĂŢI ŞI STRATEGII

Dezbaterea este şansa lui Harris de a-şi stabili propria identitate politică pentru milioanele de americani care se vor uita la ea.

Harris nu este la fel de cunoscută precum candidaţii democraţi la preşedinţie care au precedat-o cel mai recent, ceea ce ar putea fi un avantaj imens într-un scrutin în care alegătorii au declarat în repetate rânduri că sunt îngrijoraţi de o confruntare Biden-Trump.

Harris, fost procuror general al Californiei, va avea o platformă pentru a-şi arăta abilităţile de procuror. Ea ar putea încerca să îl tragă la răspundere pe Trump pentru comportamentul său după alegerile din 2020, inclusiv pentru acuzaţiile că a incitat o mulţime de adepţi să atace Capitoliul Statelor Unite la 6 ianuarie 2021, într-o ultimă încercare de a rămâne la putere.

Experienţa sa în sala de judecată îi poate permite, de asemenea, să combată falsurile lui Trump în timp real într-un mod mai eficient decât a reuşit Biden în timpul dezbaterii lor din iunie.

Pentru Trump, dezbaterea îi oferă cea mai bună şansă de până acum de a afirma că Harris nu este pregătită să conducă ţara şi că el este cea mai bună alegere pentru această funcţie.

Trump o va ataca probabil pe Harris în legătură cu politicile de securitate la frontieră ale administraţiei Biden, care nu au reuşit să oprească un număr record de migranţi să treacă în SUA înainte de a fi înăsprite la începutul acestui an, precum şi în legătură cu preţurile ridicate la consum despre care Trump susţine că au făcut mai greu ca familiile din clasa de mijloc să se ajungă cu banii de la săptămână la săptămână.

El ar putea continua să încerce să o lege de ieşirea haotică a SUA din Afganistan în 2021, ridicând întrebări dacă un candidat a cărui campanie s-a bazat pe „bucurie” şi „vibraţii” este pregătit să devină comandant-şef.

VULNERABILITĂŢI

Democraţii spun de luni de zile că Trump are tendinţe autoritare şi este un pericol pentru democraţie. Harris ar putea repeta această linie de atac şi l-ar putea presa cu privire la opoziţia sa faţă de avort, una dintre cele mai vulnerabile probleme politice ale sale.

Ea va sublinia probabil rolul său în plasarea la Curtea Supremă a SUA a unor judecători care au contribuit la eliminarea protecţiei constituţionale pentru această procedură şi va avertiza că drepturile reproductive ale femeilor vor fi reduse şi mai mult sub o a doua preşedinţie Trump.

Asistenţii şi consilierii lui Harris au declarat că aceasta intenţionează să se concentreze pe ceea ce echipa sa numeşte eşecurile lui Trump în ceea ce priveşte zidul de la graniţa SUA, infrastructura şi pandemia COVID-19.

De asemenea, Harris l-ar putea critica pe Trump pentru politicile sale economice din timpul administraţiei sale, susţinând că a acordat reduceri de impozite corporaţiilor şi s-a opus creşterii salariului minim.

Ea ar putea încerca să îl lege de Proiectul 2025, un plan de guvernare elaborat de fundaţia conservatoare Heritage, despre care criticii spun că ar abuza de puterea executivă. Trump a încercat să se distanţeze de aceste planuri.

De asemenea, Harris ar putea aduce în discuţie condamnarea lui Trump pentru infracţiuni grave.

Trump, între timp, ar putea să le reamintească telespectatorilor politicile liberale pe care Harris le-a îmbrăţişat în timpul campaniei prezidenţiale din 2020 şi pe care acum le-a renegat, inclusiv eliminarea asigurărilor private de sănătate şi susţinerea aşa-numitului „Green New Deal” - un program masiv de energie curată.

Harris va avea nevoie de răspunsuri ferme pe aceste fronturi dacă doreşte să câştige votanţii independenţi şi nehotărâţi. Ea s-a mulţumit să schiţeze o mare parte din viziunea sa pentru preşedinţie în linii mari. Trump - şi moderatorii - ar putea-o forţa să fie mai concretă.

De asemenea, progresiştii vor dori să vadă dacă Harris se deosebeşte de Biden în probleme-cheie precum conflictul din Gaza şi dacă ar fi dispusă să exercite presiuni mai mari asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.