Căsătoria între persoane de acelaşi sex, dar şi maternitatea surogat şi filiaţia extinsă: cubanezii votează, duminică, la referendum un nou Cod al Familiei, un text foarte avansat în ceea ce priveşte drepturile şi care face obiectul reticenţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste opt milioane de cubanezi sunt chemaţi să răspundă da sau nu la o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu Codul familiei?” Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 şi 18:00, ora locală (11:00 - 22:00 GMT).

Noua lege defineşte căsătoria ca fiind uniunea a "două persoane", care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia de către cuplurile de acelaşi sex.

Pe lângă întărirea drepturilor copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, codul introduce posibilitatea recunoaşterii legal a mai multor taţi şi mame, pe lângă părinţii biologici, precum şi maternitatea surogat nonprofit.

Câteva dintre aceste subiecte rămân sensibile în Cuba, într-o societate încă cufundată în machism şi al cărei guvern comunist a ostracizat homosexualii în anii 1960 şi 1970.

Cu toate acestea, în ultimii douăzeci de ani, atitudinea autorităţilor faţă de homosexuali s-a schimbat semnificativ, iar votul „da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale.

"Codul familiei stabileşte mai presus de orice respect pentru fiinţe umane, respect pentru fiecare şi pentru toţi. Recunoaştem şi acceptăm diferenţele care există deja în societatea noastră", a insistat preşedintele Miguel Diaz-Canel.

În America Latină, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală doar în şapte ţări şi mai multe state mexicane. Maternitatea surogat este autorizată doar în două state mexicane.

În 2019, guvernul cubanez a încercat să introducă căsătoria între persoane de acelaşi sex în noua Constituţie, înainte de a da înapoi în faţa criticilor din partea Bisericii catolice şi evanghelice.

Conferinţa Episcopilor a reamintit recent opoziţia faţă de mai multe articole: adopţia de către cuplurile homosexuale, maternitatea surogat şi parenitatea extinsă. "Este lipsit de etică să recunoaştem ca fiind potrivită "sarcina solidară", când o femeie care poartă un copil în pântece timp de nouă luni trebuie să-l dea altora imediat după naştere”, au denunţat episcopii.

Timp de câteva luni, textul a făcut obiectul unei ample consultări populare, cu 79.000 de întâlniri, care au adus modificări de 48%. Cu toate acestea, caracterul larg al textului cu peste 500 de articole ar putea alimenta votul negativ sau abţinerea, unii alegători spunând, de exemplu, că sunt în favoarea căsătoriei egale, dar împotriva adopţiei.

Este pentru prima dată când cubanezii sunt chemaţi să voteze da sau nu pentru o lege, referendumul fiind până acum rezervat textelor constituţionale.

Într-un context de criză economică profundă şi emigraţie masivă şi la mai bine de un an de la demonstraţiile istorice din iulie 2021 care cer mai multă libertate, unii alegători ar putea fi tentaţi să se abţină sau să voteze în semn de protest, notează AFP.

Legea va intra în vigoare a doua zi după rezultate dacă obţine mai mult de 50% din voturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.