Casa Albă a subliniat vineri că vor exista restricţii asupra a ceea ce Iranul va putea face cu orice fonduri dezgheţate în temeiul unui nou acord care a dus la eliberarea a cinci americani din închisoare şi trecuţi în arest la domiciliu în Teheran, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, le-a declarat reporterilor că Statele Unite vor avea ”vizibilitate deplină” asupra destinaţiei oricări fonduri iraniene deblocate.
Active iraniene de aproximativ 6 miliarde de dolari sunt acum deţinute în Coreea de Sud.
”În esenţă, fondurile pot fi accesate doar pentru alimente, medicamente, echipamente medicale care nu ar avea o dublă utilizare militară. Şi va exista un proces riguros de due diligence şi standarde aplicate cu contribuţia Departamentului de Trezorerie al SUA”, a spus el.
Celor cinci americani li se va permite să părăsească Iranul după ce fondurile vor fi dezgheţate, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu chestiunea.
Deşi a subliniat că negocierile sunt în desfăşurare şi că ”acordul nu este încheiat”, Kirby a spus că nu va exista ”niciun impediment” în ceea ce priveşte transferul contului restricţionat din Coreea de Sud în Qatar, unde Iranul ar putea apoi să acceseze fondurile.
Potenţialul transfer a atras critici republicane că preşedintele Joe Biden, un democrat, plăteşte efectiv o răscumpărare pentru cetăţenii americani.
Mai mult, ei susţin că permiterea Iranului să folosească banii pentru bunuri umanitare ar putea elibera fonduri pentru programul său nuclear sau pentru a sprijini miliţiile din naţiuni precum Irak, Liban şi Yemen.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a insistat joi că acordul nu înseamnă că Iranul va primi vreo scutire de sancţiuni.
Ca prim pas în ceea ce ar putea fi un set complex de manevre care ar putea dura câteva săptămâni, Iranul a permis joi ca patru cetăţeni americani reţinuţi să treacă în arest la domiciliu de la închisoarea Evin din Teheran. Un al cincilea era deja închis la domiciliu.
Potrivit acordului, Statele Unite vor elibera unii iranieni din închisorile americane, a spus misiunea Iranului la ONU.
Vineri, Wall Street Journal a citat persoane familiare cu chestiunea spunând că Iranul a încetinit semnificativ ritmul în care acumulează uraniu îmbogăţit aproape de nivelul la care poate fi folosit în arme şi şi-a diluat o parte din stocul său.
Kirby a spus că nu poate confirma raportul, dar a spus că ”orice măsuri pe care Iranul le-ar putea lua pentru a încetini îmbogăţirea ar fi cu siguranţă binevenite”.
”Nu suntem în negocieri active despre programul nuclear. Dar cu siguranţă acest tip de paşi, dacă ar fi adevăraţi, ar fi bineveniţi”, a adăugat el.
Tensiunile s-au amplificat de când fostul preşedinte american Donald Trump, un republican, s-a retras dintr-un acord nuclear din 2015, menit să limiteze programul atomic al Iranului.
Negocierile dintre administraţia Biden şi Iran pentru reluarea acordului au eşuat. Iranul a negat că vrea să construiască arme nucleare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.