Principala candidată a opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Polonia Malgorzata Kidawa-Blonska, îndeamnă la boicotarea scrutinului - prevăzut în mai - şi şi-a suspendat campnia din cauza pandemiei noului coronavirus, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Partidul Ordine şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la putere, a insistat până în prezent asupra organizării primului tur al alegerilor la 10 mai, aşa cum s-a prevăzut, în pofida unor îndemnuri la amânarea alegerilor.

PiS a trecut sâmbătă prin Dietă (Camera inferioară a Parlamentului polonez) dispoziţiii în favoarea votului prin corespondenţă, înfruriind opoziţia, care denunţă o manevră contrară Constituţiei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Să boicotăm aceste alegeri. polonezi, rămâneţi acasă, viaţa voastră este lucrul cel mai importnat”, a îndemnat Malgorzata Kidawa-Blonska, candidata Platformei Civice (PO, centru-dreapta) duminică presei, îndemnându-i pe ceilalţi candidaţi să-şisuspende campania.

Şeful în exerciţiu al statului Andrzej Duda, un aliat al PiS, domină în intenţiile de vot.

Duda şi-a exprimat sâmbătă speranţa ca primul tur să aibă loc aşa cum s-a prevăzut, însă a recunoscut că situaţia este imprevizibilă.

CODUL ELECTORAL NU POATE FI MODIFICAT CU ŞASE LUNI ÎNAINTE DE ALEGERI

Conservatorii au adoptat în regim de urgenţă, sâmbătă la prima oră, modificări ale Codului Electoral, cu scopul de a organiza scrutinul prezidenţial, în pofida îndemnurilor opoziţiei de a-l amâna din cauza pandemiei noului coronavirus.

Aceste amendamente - care urmează să le permită persoanelor în vârstă, plasate în carantină sau izolate acasă, să voteze prin corespondenţă - au fost incluse în ultimul moment într-un proiect de lege cu privire la măsuri menite să protejeze economia poloneză de consecinţele crizei sanitare.

Consiliul Constituţional polonez a stabilit în 2006 că acest Cod Electoral nu poate să fie modificat cu şase luni înainte de alegeri.

”Această iniţiativă este total contrară Constituţiei şi Codului Electoral”, a denunţat Andrzej Zoll, un fost preşedinte al Consiliului Constituţional, citat de site-ul Onet. ”Trebuie să subliniem clar că, cu şase luni înainte de alegeri, nu se poate efectua nicio modificare”.

VOT ONLINE

Un deputat PiS, Marcin Horala, a apărat însă legalitatea modificărilor aprobate sâmbătă.

”Interzicerea schimbării regulilor cu şase luni înainte de alegeri vizează aspecte esenţiale, precum mărimea circumscripţiilor (...). Modficările tehnice sau organizatorice sunt autorizate”, a scris el pe Twitter.

PiS mizează pe o realegere a lui Andrzej Duda, pentru a-şi putea pune mai uşor în aplicare programul, în contextul în care în Polonia preşedintele se poate opune prin veto textelor adoptate de Parlament.

PiS a pierdur controlul asupra Senatului în 2019, iar acest poate întârzia procesul legislativ, însă nu-l poate opri.

”În mai ei o şansă să câştige încă din primul tur, cu o susţinere puternică a candidatului lor şi o participare foarte slabă” în alegeri, consideră Anna Materska-Sosnowska, o profesoară la Universitatea din Varşovia.

”Ei ştiu perfect că, în starea de şoc şi de criză actuale, oamenii înclină către cei aflaţi la putere”, adaugă ea. ”Cu toate acestea, efectele proastei lor gestionări a crizei vor apărea foarte rapid, iar în toamnă candidatul lor nu va mai putea învinge”.

Deputaţii din Dietă au votat online pentru prima oară pentru a adopta ”scutul anticriză”, un plan în valoare de peste 200 de miliarde de zloţi (44 de miliarde de eruo), în urma unor dezbateri prin videoconferinţă, într-o adunare plină de absenţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.