Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi se întâlneşte marţi cu colegii săi în vederea trimiterii în Senat a actului inculpării lui Donald Trump, semnalând astfel iminenţa procesului în vederea destituirii preşedintelui american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aleasa din California a lansat marţi discuţii - cu uşile închise - cu membrii majorităţii democrate, pentru a stabili modalităţile şi calendarul acestei proceduri istorice.

Presa americană scrie, citând surse din cadrul partidului, că Pelosi i-a anunţat pe congresmeni că un vot urmează să aibă loc miercuri, în sesiune plenară, în vederea oficializării trimierii în Senat a capetelor de acuzare reţinute împotriva preşedintelui republican.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această rezoluţie ar urma, potrivit presei, să definească aleşii din cadrul Camerei Reprezentanţilor care vor juca rolul de procurori în procesul lui Donald Trump, acuzat de faptul că a abuzat de funcţia pe care o deţine pentru a convinge Ucraina să-l murdărească pe unul dintre rivalii săi şi că a obstrucţionat ancheta Congresului.

După adoptarea acestei rezoluţii, nimic nu va mai împiedica deschiderea procesului preşedintelui - doar al treilea în istoria Statelor Unite.

Liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, care nu face un mister din intenţia de a-l achita pe locatarul Casei Albe, s-a declarat pregătit să acţioneze rapid.

”Camera a făcut suficient rău. Senatul este pregătit să să-şi asume responsabilităţile”, a declarat el în incinta Camerei superioare a Congresului.

”PARIU STRANIU”

Potrivit regulilor Senatului, procesul începe atunci când echipa procurorilor Camerei va traversa culoarul Capitoliului pentru a se duce în Senat, pentru a citi capetele de inculpare reţinute împotriva lui Donald Trump.

După aceea, preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite John Roberts, însărcinat de Constituţie să supervizeze dezbaterile, va jura să fie ”imparţial” şi îi va pune pe cei 100 senatori să depună jurământul, ei fiind consideraţi judecătorii şi totodată juraţii porcesului.

Donald Trump a fost inculpat de ”abuz de putere”  şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului” la 18 decembrie, printr-un vot în Camera Reprezentanţilor care a urmat scrupulos liniile de partid.

Nancy Pelosi a întârziat etapa următoare, cu scopul de a încerca să obţină garanţii cu privire la echitatea procesului. Democraţii i-au cerut astfel lui Mitch McConnell să convoace mai mulţi consilieri ai lui Donald Trump care au primit din partea Casei Albe consemnul să nu răspundă convocărilor.

”Acest pariu straniu nu a condus nicăieri”, ci a demonstrat că ancheta Camerei a fost ”precipitată, slabă şi incompletă”, le-a replicat el, amânând problema martorilor la o dată ulterioară. Având în vedere atmosfera electrică din Congres, un consens asupra acestei probleme pare puţin probabil.

”FARSĂ”

Democraţii, care dispun de doar 47 din cele 100 de mandate în Senat, sunt conştienţi că nu au practic nicio şansă să obţină destutirea preşedintelui, în contextul în care este necesară o majoritate de două treimi.

Însă ei speră să apară informaţii stânjenitoare pentru locatarul Casei Albe. Fără martori şi documente suplimentare, ”procesul în Senat va deveni o farsă, o reuniune televizată a unui proces fictiv”, a recunoscut luni liderul democraţilor în Senat Chuck Schumer.

Democraţii au aprobat prin vot "impeachment"-ul, convinşi că Donald Trump a folosit mijloacele statului pentru a exercita presiuni asupra Ucrainei, cu scopul ca aceasta să anunţe o anchetă cu privire la Joe Biden, care ar putea fi adversarul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ei îi reproşează lui Donald Trump că a blocat un ajutor militar destinat acestei ţări, aflată într-un conflict armat cu Rusia, vecina sa, pentru a-şi atinge scopurile personale.

Republicanii, care fac bloc în jurul lui Donald Trump, denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de democraţi care, în opinia lor, nu şi-au revenit niciodată după victoria în 2016 a acestui preşedinte atipic.

Preşedintele a cochetat luni cu ipoteza unui vot al senatorilor în vederea închiderii dosarului - fără ca procesul să aibă loc.

”Mulţi cred că organizarea unui proces fără probe şi nici crimă (...), în loc de o abandonare a procedurii, creditează vânătoarea de vrăjitoare a democraţilor”, a scris el pe Twitter.

Însă, potrivit unor surse citate de presă, aleşii republicani nu doresc să se pronunţe prin vot asupra unei moţiuni cu privire la abandonarea procedurii din capul locului, de frică să nu dea apă la moară criticilor. Aşadar, procesul urmează să aibă loc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.