Atacuri cibernetice au obligat piaţa bursieră neozeelandeză (NZX) să întrerupă tranzacţiile a patra zi consecutiv, vineri, şi a chemat în ajutor agenţia de informaţii neozeelandeză în lupta împotriva acstor falii de securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ne confruntăm în prezent cu probleme de conexiune care par să fie de acelaşi ordin ca cele cauzate de atacuri grave de tip DDoS (atacuri prin negarea serviciului distrubuit) care au avut loc săptămâna trecută, din străinătate”, a anunţat într-un comunicat NZX.

Aceste atacuri prin negarea serviciului perturbă reţelele informatice, inundându-le cu trafic. Acest lucru conduce la suspendări temporare ale schimburilor zilnic, de marţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vineri, întreruperea tranzacţiilor a avur loc în pofida instituirii de către NZX a unor măsuri suplimentare în vederea menţinerii conexiunii înaintea deschiderii pieţei.

”NZX a continuat  să acţioneze împreună cu furnizorul său de serviciide reţea, Spark, şi cu parteneri naţionali şi interaţionali în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv GCSB, pentru a face faţă acestor atacuri cibernetice recente”, se arată în comunicat.

GCSB este agenţia de informaţii a Noii Zeelande, însărcinată cu protejarea infrastructurilor ţării împotriva atacurilor online.

Ministrul Finanţelor Grant Robertson a confirmat în faţa presei că GCSB încearcă să oprească ameninţarea, anunţând că există limite în ceea ce poate dezvălui despre acţiunea Guvernului, ”din motive de securitate”.

Perturbarea a lovit în toiul anunţării rezultatelor întreprinderilor, una dintre cele mai aglomerate perioade la NZX, care este prea puţin vorbăreaţă cu privire la cine se află în spatele atacurilor.

Experţi au evocat, în presă, penetrări care ar putea fi dirijate de către un stat sau de către activişti anticapitalişti precum Anonymous ori o întreprindere criminală aflată în căutarea unei răscumpărări.

Întrebat despre o eventuală cerere de răscumpărare, ministrul Finanţelor a răspuns că nu este la curent cu asemenea cerere şi a trimis către GCSB. Acesta a refuzat să comenteze.

Autoritatea de reglementare a pieţellor financiare (FMA) ”în contact strâns cu NZX”, dă asigurări că ”NZX ne-a informat că niciun sistem intern nu a fost compromis şi că informaţiile comerciale nu au fost încălcate”.

Rizwan Asghar de la Universitatea de Informatică din Auckland, spune că atacuri prin negarea serivciului au loc cu regularitate, dar că ele sunt de obicei blocate de instalaţiile de securitate ale ţintelor lor.

Sursa acestor atacuri râmâne dificil de identificat, deoarece vinovaţii sunt capabili să atace prin intermediul unor computere controlate la distanţă, fără ca proprietarii acestora să ştie, dă el asigurări.

Semnificativ nu este faptul că acest atac vizează sectorul financiar, ”ci faptul că ele ating o ţintă de interes naţional care face parte dintre infrastructuile critice ale ţării”, comentează Sean Duca, şeful securităţii Palo Alto Networks din Sydney.

Din aceste infrastructuri critice fac parte toate serviciile esenţiale - şi anume reţelele de comunicaţii, transporturile şi furnizarea de electricitate.

”Acest tip de atac sunt un foc de avertisment adresat organizaţiilor şi poate că acum ele vor hotărî să facă ceva”, preconizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.