A sosit momentul să se pună capăt acelui tipar în care, de ani de zile, autorităţile de aplicare a legii şi serviciile de securitate din Bulgaria închid ochii atunci când vine vorba de investigarea serioasă a unor cazuri în care este posibil ca Moscova să fie cea care trage sforile, a declarat noul premier al Bulgariei, Nikolai Denkiv, într-un interviu acordat POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nikolai Denkov a venit la putere la 6 iunie şi se confruntă cu o provocare dificilă în încercarea de a-şi conduce fragilul guvern pe o traiectorie pro-NATO şi pro-Ucraina într-o ţară în care propaganda şi reţelele de putere ruseşti - exercitate prin intermediul serviciilor de spionaj şi al crimei organizate - deţin o influenţă formidabilă.

CITEȘTE ȘI Parlamentul bulgar validează un nou guvern proeuropean de coaliţie, condus de Nikolai Denkov până în martie 2024. Preşedintele rusofil Rumen Radev denunţă coaliţia în Parlament. Aderarea la zona euro şi Schengen, între priorităţile noului Cabinet
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tot mai popularul partid pro-rus din Bulgaria Renaşterea (Vazrajdane) a vandalizat birourile UE din Sofia, a blocat fizic deputaţii în parlament, a ameninţat oameni la evenimentele de tip Pride şi a cerut ca duşmanii preşedintelui Vladimir Putin să fie anihilaţi. Toate aceste acţiuni nu s-au soldat cu sancţiuni. Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre un lanţ de explozii misterioase la fabricile bulgare de armament - incidente care sunt în prezent investigate, în timp ce Sofia îşi sporeşte producţia de arme pentru a le exporta în Ucraina. În ciuda a ceea ce ar putea fi atacuri ruseşti majore pe teritoriul bulgar, anchetatorii de la Sofia sunt acuzaţi de ani de zile de inacţiune, de muşamalizări şi de tergiversări, explică POLITICO.

PARTIDUL LUI "COPEICĂ" SPERIE POPULAŢIA

Cu toate acestea, într-o primă încercare de a schimba modul în care Bulgaria abordează pârghiile influenţei ruseşti, Nikolai Denkov a făcut pasul neobişnuit de a se referi direct la partidul ultranaţionalist pro-Kremlin Renaşterea, spunând că autorităţile ar trebui să investigheze dacă comportamentul său a depăşit liniile roşii legale. La 27 iunie, Denkov a acuzat public partidul, al cărui sprijin a crescut acum la 16% de la 10% în toamnă, că este "neofascist" şi duce un "război împotriva valorilor europene".

Când a fost întrebat despre apelul său la acţiune împotriva partidului Renaşterea, Nikolai Denkov a declarat că oficialii bulgari s-au inspirat adesea, în abordarea interferenţei ruse, de la titlul ultimului film al lui Stanley Kubrick - "Eyes Wide Shut" (Cu ochii larg închişi - n.r.). "Singurul lucru pe care l-am cerut este ca diferitele instituţii să înceteze" să mai privească în altă parte, a declarat el pentru POLITICO, precizând că remarcile sale publice în legătură cu Renaşterea au fost o reacţie la "minciunile" folosite "agresiv" de acest partid şi de alte formaţiuni pro-Moscova pentru a "speria populaţia bulgară" cu propagandă pro-Kremlin.

"Ei distribuie (minciunile) prin intermediul reţelelor sociale pentru a speria populaţia şi încearcă să folosească acest mediu pentru a obţine unele beneficii politice", a adăugat Denkov. De profesie chimist, premierul vorbeşte blând, dar denunţă faptul că Renaşterea recurge la "limbaj agresiv" şi la incitare, notează POLITICO. "Această agresiune a devenit din ce în ce mai vizibilă şi este ceva ce nu mai poate fi lăsat să evolueze", punctează el.

Liderul Vazrajdane, Kostadin Kostadinov - poreclit Copeică (subdiviziune a rublei ruseşti - n.r.) pentru poziţia sa pro-Moscova şi anti-UE - nu încearcă să îşi mascheze loialitatea. La scurt timp după revolta eşuată a lui Evgheni Prigojin de la sfârşitul lunii trecute, el a declarat că este de datoria bulgarilor obişnuiţi să anihileze "gunoaiele depravate" - referire probabilă la adversarii lui Putin din Bulgaria - care au sperat că răscoala mercenarilor Wagner ar putea însemna sfârşitul liderului de la Kremlin. De asemenea, partidul doreşte organizarea unui referendum pentru a opri aderarea Bulgariei la euro - un obiectiv care este, de altfel, o altă prioritate pentru Denkov.

Nu a durat mult până când apelul lui Denkov de a acţiona a avut efect. În aceeaşi zi, Procuratura din Sofia a anunţat că îl va investiga pe Kostadinov pentru discurs al urii şi incitare la violenţă. Kostadinov, la rândul său, a continuat în nota caracteristică şi a respins apelul lui Denkov împotriva sa, spunând că prim-ministrul nu face decât să primească instrucţiuni de la ambasada americană din Sofia.

Când a fost întrebat dacă se teme că o acţiune penală împotriva partidului Renaşterea s-ar putea întoarce împotriva sa - permiţând partidului să adune şi mai mult capital politic victimizându-se că ar fi ţinta unei represiuni pro-occidentale -, Denkov a răspuns că se îndoieşte că retorica Renaşterii ar putea să devină şi mai radicală. "Ei spun acest lucru oricum", a arătat el.

EXPLOZII MISTERIOASE LA FABRICILE DE ARMAMENT

Guvernul pro-NATO şi pro-UE al lui Denkov s-a grăbit să îşi intensifice angajamentele privind trimiterea de arme către Ucraina. Acest lucru nu numai că pune administraţia pe o traiectorie de coliziune cu Moscova, dar şi cu preşedintele Rumen Radev, un fost pilot de MiG-29 care este ostil înarmării Kievului şi ambiguu în ceea ce priveşte poziţia Bulgariei în NATO, menţionează POLITICO.

Odată cu instalarea noului guvern, pare să se schimbe şi atenţia acordată unei serii de explozii şi incendii inexplicabile la fabricile şi depozitele de arme bulgare începând din anul 2011. Cel mai recent astfel de incident a avut loc în oraşul Karnobat, la un obiectiv industrial care a fost lovit şi anul trecut în ceea ce proprietarul spune că este un atac rusesc. În ciuda faptului că autorităţile bulgare au investigat timp de ani de zile incidentele, oficialii au fost rezervaţi în ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat cu adevărat şi dacă ruşii au ordonat atacuri asupra instalaţiilor.

Denkov suspectează că se încearcă o muşamalizare. "Nu ştiu, pentru că nu am idee cât de mult au încercat serviciile secrete, sistemul de procuratură să găsească răspunsul", a spus el, atunci când a fost întrebat ce se întâmplă cu aceste explozii.

Aluziile premierului, potrivit cărora autorităţile nu au cercetat niciodată prea sârguincios cazuri precum Renaşterea şi exploziile din fabrică, expun amploarea influenţei ruseşti în instituţiile bulgare. Mulţi dintre cei mai puternici lideri ai Bulgariei provin din serviciile de securitate din perioada comunistă, care erau legate de Moscova, notează POLITICO. Aceşti oligarhi din umbră au pus mâna pe bunuri naţionale de primă mână după căderea Zidului Berlinului şi au creat reţele de crimă organizată care sunt încă omniprezente, deturnând fonduri UE, conducând reţele de extorcare şi făcând contrabandă cu droguri, arme şi persoane, afirmă publicaţia de la Bruxelles.

LUPTA CU UN PREŞEDINTE NOSTALGIC

Cu toate acestea, noul premier al Bulgariei păstrează speranţa că vremurile şi oamenii se schimbă. "Sunt destul de încrezător că poporul bulgar este pro-european. Din păcate, ei sunt victimele unei propagande pro-Kremlin, pro-Putin, foarte activă şi foarte agresivă", a declarat Denkov în interviul pentru POLITICO. "Ar trebui să le explicăm oamenilor care sunt beneficiile de a fi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene şi ai NATO", a adăugat el, subliniind un aspect care, în opinia sa, "nu a fost niciodată explicat corespunzător" populaţiei.

Una dintre priorităţile noului guvern este o reformă amplă a serviciilor de informaţii pentru a îndepărta agenţii Moscovei. Dar încercările autorităţilor s-au lovit de opoziţia preşedintelui Radev, considerat o figură pro-Moscova şi care, în prezent, semnează numirea şefilor diferitelor servicii de securitate, împiedicând orice schimbare a sistemului. Pentru a depăşi acest obstacol, guvernul reformist va încerca să modifice legea, ceea ce va dura "una sau două luni", crede Denkov, "cu excepţia cazului în care preşedintele şi-ar schimba punctul de vedere, ceea ce cred că ar fi destul de rezonabil pentru el", adaugă premierul.

Însă Nikolai Denkov se confruntă cu o bătălie dificilă în încercarea de a-şi scăpa ţara de influenţa rusă. După cum el însuşi recunoaşte, nu se poate spune cât de departe ajunge influenţa Moscovei. Întrebat dacă este de părere că preşedintele Radev se face ecoul poziţiei Rusiei din convingere personală sau dacă urmează ordine directe de la Kremlin, Denkov a râs. După un moment de reflecţie, el a răspuns: "Nu pot răspunde la aceste întrebări. Nu cunosc răspunsurile".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.