Bulgarii se îndreaptă duminică spre urne nu numai pentru alegerile europarlamentare, ci şi pentru al şaselea scrutin legislativ din ultimii trei ani, iar analiştii spun că este puţin probabil ca votul să producă un guvern solid care să pună capăt instabilităţii politice prelungite şi să deblocheze reformele economice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene, a fost afectată de guverne instabile de la protestele anticorupţie din 2020, o serie de alegeri producând coaliţii şubrede care s-au destrămat rapid.

Cele mai recente sondaje de opinie sugerează că niciun partid nu va obţine o majoritate, pregătind terenul pentru o nouă rundă de negocieri pentru formarea unei coaliţii odată ce voturile vor fi exprimate.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7 a.m. (04.00 GMT) şi se vor închide la ora 20.00 (17.00 GMT), urmând ca exit-poll-urile să fie anunţate imediat după închiderea urnelor. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în jurul miezului nopţii (21.00 GMT).

"Votez pentru un viitor mai bun", a declarat Antoaneta Hristova, în vârstă de 55 de ani, care lucrează în domeniul marketingului şi al relaţiilor publice. "Dar, ca să fiu sinceră, cred că ne îndreptăm spre mai multe alegeri - 7 în 3 ani. Suntem de mult timp de râsul Europei", spune femeia.

"Votez pentru a îmbunătăţi situaţia şi pentru ca lucrurile să fie mai bune pentru copii. Situaţia devine foarte proastă aici, există o mulţime de infracţiuni", a declarat Gheorghi Harizanov, 59 de ani, un muncitor în construcţii care a votat dis-de-dimineaţă la Sofia.

PLANURI AMÂNATE PENTRU ADERAREA LA EURO

Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă şi funcţională pentru a accelera fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care scârţâie şi pentru a o împinge către adoptarea monedei euro şi participarea deplină la spaţiul Schengen.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza neîndeplinirii obiectivelor privind inflaţia. În prezent, aderarea este programată pentru 25 ianuarie 2025. Eşecul formării unui guvern stabil ar creşte riscul unor noi întârzieri, au declarat analiştii Teneo într-un raport de săptămâna trecută. Până în prezent, Bulgaria a primit doar 1,4 miliarde de euro din cele 5,7 miliarde de euro în granturi disponibile din PNRR, au spus aceştia. "Progresele ulterioare sunt incerte, deoarece ţara trebuie să implementeze reforme sensibile din punct de vedere politic în sectorul energetic, ceea ce ar putea fi mai dificil fără un guvern stabil", atrag atenţia specialiştii de la Teneo.

Votul de duminică a fost declanşat de prăbuşirea, în martie, a unei coaliţii formate din partidul de centru-dreapta GERB şi partidul reformist Continuăm schimbarea (PP).

Cel mai recent sondaj Gallup, publicat vineri de agenţia de presă BTA, plasează GERB în frunte cu 25,9% din voturi, urmat de trei partide aflate într-o cursă strânsă pentru locul al doilea. PP, partidul ultranaţionalist pro-rus Renaşterea şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, care reprezintă în principal marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, erau văzute ca obţinând 15,7%, 15,5% şi, respectiv, 15,3% din voturi.

Bulgarii îşi vor alege, de asemenea, reprezentanţii pentru Parlamentul European, dar oboseala electorală ar putea fi o problemă. În sondajul Gallup, doar 40% dintre respondenţi au declarat că intenţionează să voteze la europarlamentare.

CITEȘTE ȘI Alegeri europarlamentare comasate cu legislative în Bulgaria. POLITICO: Statul mafiot împinge democraţia bulgară la marginea prăpastiei. Oligarhi din umbră, spioni şi bande criminale şi-au înfăşurat tentaculele în jurul instituţiilor cheie ale ţării

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.