Parlamentul bulgar a votat miercuri cu o majoritate copleşitoare interzicerea "propagandei" LGBT+ în şcoli, un vot surpriză care intervine pe fondul "războiului cultural" alimentat de Jocurile Olimpice de la Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amendamentul, propus de partidul de extremă dreapta pro-rus Vazrajdane (Renaştere), a fost adoptat cu 159 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri. Textul face ilegală "încurajarea" unei "orientări sexuale netradiţionale" şi a unei identităţi de gen "alta decât cea biologică", după modelul unei legi ungare puternic criticate de Bruxelles.

Raportorii au justificat necesitatea unei legislaţii rapide prin "normalizarea inacceptabilă a orientării sexuale netradiţionale", generată de ceea ce au descris drept "propaganda" continuă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Deniţa Lubenova, avocat în cadrul asociaţiei LGBT+ Deistvie (Acţiune), spune că parlamentarii au "profitat" de "războiul cultural" actual din jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această lege. Biserica Ortodoxă a criticat puternic ceremonia de deschidere, care a făcut loc minorităţilor sexuale şi de gen, iar Bulgaria a denunţat participarea boxerului algerian Imane Khelif şi a boxerului taiwanez Lin Yu-ting, considerând că aceştia reprezintă "celălalt sex".

În cursul serii, pe străzile capitalei Sofia au ieşit manifestanţi pentru a protesta faţă de adoptarea textului, strigând "Ruşine să vă fie" şi "Nu mai alungaţi oamenii din Bulgaria". Printre aceştia, se număra Sania Kovaceva, o arhitectă în vârstă de 35 de ani, care a denunţat "politicienii care exploatează dezinformarea din jurul Jocurilor şi valul de ură împotriva comunităţii LGBT+", în perspectiva noilor alegeri programate pentru luna octombrie.

CITEȘTE ȘI Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate după ce partidele nu au reuşit să formeze un guvern

"Prin această lege", a declarat Deniţa Lubenova pentru AFP, extrema dreaptă speră să "îşi îmbunătăţească scorul la alegerile legislative" programate peste două luni, într-un moment în care partidele reprezentate în parlament nu au reuşit să formeze o majoritate guvernamentală.

Radoslav Stoianov, vicepreşedinte al Comitetului bulgar Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, a explicat că noua legislaţie va împiedica difuzarea de "informaţii ştiinţifice" către elevi despre minorităţi.

ONG-ul LevFem, care a organizat manifestaţia pentru a denunţa adoptarea textului, consideră că acesta va face imposibilă "combaterea hărţuirii şcolare a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali".

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, se află într-o gravă instabilitate politică, iar în această toamnă alegătorii sunt chemaţi la urne pentru a şaptea oară din 2021, din cauza lipsei unei majorităţi concludente.

În Ungaria, din vara anului 2021, a vorbi despre homosexualitate în faţa minorilor se pedepseşte cu amendă.

La sfârşitul lunii iunie, parlamentul georgian a adoptat, de asemenea, o lege care interzice "propaganda LGBT+", foarte asemănătoare cu legislaţia utilizată în Rusia pentru reprimarea minorităţilor sexuale şi de gen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.