Parlamentul bulgar a votat miercuri cu o majoritate copleşitoare interzicerea "propagandei" LGBT+ în şcoli, un vot surpriză care intervine pe fondul "războiului cultural" alimentat de Jocurile Olimpice de la Paris, relatează AFP.
Amendamentul, propus de partidul de extremă dreapta pro-rus Vazrajdane (Renaştere), a fost adoptat cu 159 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri. Textul face ilegală "încurajarea" unei "orientări sexuale netradiţionale" şi a unei identităţi de gen "alta decât cea biologică", după modelul unei legi ungare puternic criticate de Bruxelles.
Raportorii au justificat necesitatea unei legislaţii rapide prin "normalizarea inacceptabilă a orientării sexuale netradiţionale", generată de ceea ce au descris drept "propaganda" continuă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Deniţa Lubenova, avocat în cadrul asociaţiei LGBT+ Deistvie (Acţiune), spune că parlamentarii au "profitat" de "războiul cultural" actual din jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această lege. Biserica Ortodoxă a criticat puternic ceremonia de deschidere, care a făcut loc minorităţilor sexuale şi de gen, iar Bulgaria a denunţat participarea boxerului algerian Imane Khelif şi a boxerului taiwanez Lin Yu-ting, considerând că aceştia reprezintă "celălalt sex".
În cursul serii, pe străzile capitalei Sofia au ieşit manifestanţi pentru a protesta faţă de adoptarea textului, strigând "Ruşine să vă fie" şi "Nu mai alungaţi oamenii din Bulgaria". Printre aceştia, se număra Sania Kovaceva, o arhitectă în vârstă de 35 de ani, care a denunţat "politicienii care exploatează dezinformarea din jurul Jocurilor şi valul de ură împotriva comunităţii LGBT+", în perspectiva noilor alegeri programate pentru luna octombrie.
CITEȘTE ȘI Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate după ce partidele nu au reuşit să formeze un guvern"Prin această lege", a declarat Deniţa Lubenova pentru AFP, extrema dreaptă speră să "îşi îmbunătăţească scorul la alegerile legislative" programate peste două luni, într-un moment în care partidele reprezentate în parlament nu au reuşit să formeze o majoritate guvernamentală.
Radoslav Stoianov, vicepreşedinte al Comitetului bulgar Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, a explicat că noua legislaţie va împiedica difuzarea de "informaţii ştiinţifice" către elevi despre minorităţi.
ONG-ul LevFem, care a organizat manifestaţia pentru a denunţa adoptarea textului, consideră că acesta va face imposibilă "combaterea hărţuirii şcolare a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali".
Bulgaria, membră a Uniunii Europene, se află într-o gravă instabilitate politică, iar în această toamnă alegătorii sunt chemaţi la urne pentru a şaptea oară din 2021, din cauza lipsei unei majorităţi concludente.
În Ungaria, din vara anului 2021, a vorbi despre homosexualitate în faţa minorilor se pedepseşte cu amendă.
La sfârşitul lunii iunie, parlamentul georgian a adoptat, de asemenea, o lege care interzice "propaganda LGBT+", foarte asemănătoare cu legislaţia utilizată în Rusia pentru reprimarea minorităţilor sexuale şi de gen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.