Autorităţile bulgare au decis să îl expulzeze pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse (ROC) din Sofia, arhimandritul Vassian (Zmeev), şi pe alţi doi prelaţi, considerând că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii, a anunţat agenţia rusă de presă TASS, care citează un anunţ făcut joi de Ambasada Rusiei în Bulgaria.
"(Autorităţile bulgare) l-au considerat pe părintele Vassian ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale", au subliniat diplomaţii ruşi.
Potrivit ambasadorului rus în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, preoţii Bisericii Ortodoxe Ruse "au fost convocaţi joi la Serviciul de migraţie, unde li s-a spus că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Bulgariei şi că trebuie să părăsească ţara astăzi".
Potrivit ambasadoarei, prelaţii au fost urcaţi într-un vehicul şi duşi la casele lor pentru a-şi lua lucrurile, apoi au fost duşi la biserică şi ulterior au fost conduşi la graniţa cu Serbia.
"Acesta este un eveniment fără precedent, Biserica este separată de stat şi este de neînţeles cum nişte clerici pot ameninţa securitatea naţională", a adăugat ambasadoarea. Potrivit acesteia, "mulţi enoriaşi merg la Biserica Rusă din Sofia", iar un astfel de eveniment este "o cădere în abis".
"Putem spune că pur şi simplu au scuipat în faţa bisericii noastre, mai ales că s-a întâmplat în ziua Naşterii Sfintei Fecioare Maria" (pe calendarul ortodox de rit vechi - n.r.), a precizat Mitrofanova.
"Suntem indignaţi de faptul în sine şi de forma deciziei luate de partea bulgară", a transmis Ambasada rusă de la Sofia. "Este evident că actuala conducere a Bulgariei şi-a propus să distrugă nu numai legăturile socio-politice, culturale şi umanitare dintre ţările noastre, ci şi să rupă relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe surori rusă şi bulgară şi să învrăjbească popoarele rus şi bulgar unul împotriva celuilalt", a acuzat Ambasada rusă.
Potrivit site-ului Bisericii Ortodoxe Ruse, arhimandritul Vassian a fost numit şef al Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia în martie 2018. Anterior, el a fost reprezentant al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii în Belarus. A fost ridicat la rangul de arhimandrit în 2016.
Publicaţia bulgară Dnevnik reaminteşte că în decembrie 2022, protestatarii au blocat Biserica Sfântul Nicolae din capitala bulgară, unde fuseseră ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova şi mitropolitul Antonie (Sevriuk) de Volokolamsk. Protestatarii au fost nemulţumiţi de vizita mitropolitului, care este şeful Departamentului pentru Relaţii Bisericeşti Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse şi care a adoptat o poziţie vădit pro-război şi antiucraineană încă de la începutul agresiunii ruse, în februarie 2022. Explicaţia pentru motivul pentru care mitropolitul Antonie se afla la Sofia în acel moment a fost că participa la festivităţile care marcau 70 de ani de când Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii are o reprezentanţă în capitala bulgară.
Într-un interviu acordat POLITICO în iunie, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov, a cărui alianţă reformistă este în prezent principala forţă în noul guvern prooccidental de la Sofia, a declarat că Bulgaria trebuie să elimine agenţii susţinuţi de Moscova dacă vrea să reuşească în planurile sale ambiţioase de eradicare a crimei organizate şi a corupţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.