Liderii Uniunii Europene (UE) şi Ligii Arabe participă duminică la o reuniune la Sharm el-Sheikh, în estul Egiptului, unde dosarul Brexitului a irupt odată cu anunţul Theresey May al unui vot al deputaţilor britanici ”până la 12 martie”, relatează AFP.
Lideri din aproape 40 de ţări de la Marea Mediterană au fost primiţi duminică de către preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi în staţiunea balneară, la malul Mării Roşii, plasată sub un important dispozitiv de securitate.
”Subiecte regionale, securitatea şi dezvoltarea sunt principalele trei subiecte care-i interesează pe europeni”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică occidentală, înaintea primei sesiuni plenare, care a început duminică la ora locală 17.00 (şi ora României).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dosarul Brexitului se afla pe fundal, în urma declaraţiei premierului britanic Theresa May cu privire la acordul pe care încearcă să-l renegocieze cu Bruxellesul.
"We still have it within our grasp to leave the European Union with a deal on 29 March. That's what I'm going to be working at." - PM @Theresa_May at EU-League of Arab States summit in Sharm el Sheikh pic.twitter.com/kbZJLMch92
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) February 24, 2019
Parlamentul nu se va pronunţa săptămâna viitoare asupra acestui acord, ”iar noi vom face în aşa fel încât acest lucru să aibă loc la 12 martie”, le-a declarat May unor jurnalişti la bordul avionului care îi aducea la summit.
Aspectul comercial al relaţiilor între UE şi Liga Arabă urma să fie de asemenea abordat între diverşi lideri, având în vedere volumul schimburilor între cele două părţi la Marea Mediterană.
Un purtător de cuvânt al UE, Preben Aamann, a dat asigurări într-un mesaj postat pe Twitter că Uniunea ”este de departe cel mai important partener al ţărilor din cadrul Ligii Arabe. Cât China, Statele Unite şi Rusia la un loc”.
Potrivit unei surse din cadrul UE, acest prim summit între cele două entităţi este cu atât mai important cu cât Statele Unite se dezangajează din regiune - spre deosebire de Rusia şi China - ceea ce nu este ”neapărat în interesul nostru”.
”Noi nu vrem să vedem acest gol (lăsat de Statele Unite) absorbit de Rusia şi China”, a adăugat altă sursă, după care a precizat că europenii consideră summitul o şansă de a-şi apăra interesele diplomatice, economice şi de securitate.
Accentul urmează să fie pus în mod special, luni, în a doua zi a summitului, asupra dosarelor regionale - Yemen, Libia, Siria sau procesul de pace israeliano-palestinian.
”NOU PUNCT DE PLECARE”
Preşedintele al-Sisi şi-a primit încă de sâmbătă primii oaspeţi în staţiunea balneară de la Marea Roşie, între care regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele român Klaus Iohannis, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, gazda summitului alături de secretarul general al Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit, au sosit duminică.
Între puţinii absenţi europeni se află premierul spaniol Pedro Sanchez, liderii lituanian şi leton, dar şi preşedintele francez Emmanuel Macron.
Franţa urma să fie reprezentată de către ministrul său de Externe Jean-Yves Le Drian, iar Germania de către cancelarul Angela Merkel.
De o atenţie deosebită urmează să se bucure Theresa May, care se află în pline consultări cu partenerii săi europeni, într-o încercare de a evita o ieşire a Regatului Unit din UE fără acord la 29 martie.
O sursă europeană a avertizat că ”nu va exista un acord în deşert”, însă May are ocazia să se întâlnească cu Donald Tusk în marja summitului, cu speranţa de a obţine eventuale noi progrese.
La Londra, ministrul britanic al Mediului Michael Gove a apreciat, de altfel, că May a progresat în încercarea sa de a modifica prevederile Brexitului.
Însă, la Sharm el-Sheikh, europenii şi omologii lor din state arabe au declarat că vor, înainte de toate, să se concentreze asupra cooperării arabo-europene.
Potrivit adjunctului secretarului general, însărcinat cu Afacerile Internaţionale, Khaled al-Habbas, Liga Arabă aşteaptă de la summitul de la Sharm el-Sheikh un ”nou punct de plecare”.
”Este vorba de asemenea despre o bună operaţiune pentru Egipt, care arată, organizând acest summit, că revine în prim-plamul scenei diplomatice”, a declarat o sursă diplomatică occidentală.
Egiptul s-a confruntat, după revolta din 2011, care a condus la prăbuşirea regimului luiHosni Mubarak, cu o îndelungată perioadă de instabilitate politică şi economică, căreia încearcă să-i pună capăt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...