Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.
10:24 - Premierul britanic David Cameron îşi anunţă demisia
David Cameron îşi anunţă demisia de la conducerea Marii Britanii, începând din octombrie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul Marii Britanii a declarat într-o conferinţă de presă organizată la Downing Street că ţara sa are nevoie de un nou premier după rezultatul referendumului pentru ieşirea din UE.
El a precizat că va rămâne la conducere timp de cel puţin trei luni şi că ţara ar trebui să aibă un nou şef al Guvernului până la congresul Partidului Conservator din toamnă.
09:30 - Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE, a anunţat oficial preşedinta Comisiei Electorale
Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a anunţat oficial, la Manchester, preşedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson, citată de Sky News. Vom reveni cu detalii.
51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele oficiale.
Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE.
Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.
09:15 - 51,9% au votat pentru ieşirea din UE, arată rezultatele finale
51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.
Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE.
Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.
07:45 - Britanicii au votat ieşirea din Uniunea Europeană
Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul istoric de joi, potrivit datelor oficiale publicate vineri.
Vineri dimineaţa, 52% dintre alegători au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, iar numărul de buletine numărate era suficient pentru ca rezultatul să fie considerat ireversibil.
07:30 - Preţurile petrolului scad cu peste 4% în Asia, din cauza Brexit
Preţurile petrolului sunt în scădere cu peste 4% în tranzacţiile asiatice, după ce rezultatele parţiale ale referendumului din Marea Britanie indică ieşirea ţării din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Petrolul de referinţă pe piaţa americană este în declin cu 2,4 dolari, la 47,71 dolari pe baril.
Cotaţia petrolului Brent este în scădere cu 2,39 dolari, la 48,52 dolari pe baril.
Ambele contracte au crescut puternic joi, pe fondul optimismului investitorilor că britanii vor opta pentru rămânerea în UE.
Pe măsură ce au apărut primele rezultate ale votului, dolarului a scăzut sub 100 de yeni pe unitate, pentru prima oară din noiembrie 2013, în timp ce lira s-a prăbuşit cu 8,5%.
După numărarea a circa jumătate din voturi, tabăra Brexit conduce, cu 52% din voturi, în timp ce susţinătorii rămânerii în UE numai 48% din voturi.
06:51 - Marea Britanie a votat să iasă din UE, preconizează BBC şi ITV
Marea Britanie a votat joi să iasă din Uniunea Europeană, potrivit previziunilor BBC şi ITV.
BBC scrie că Regatul Unit a decis cu 52% la 48% să părăsească Uniunea Europeană (UE), după 43 de ani, într-un referendum istoric.
ITV preconizează un Brexit şi prezintă un scor de 56,7% din voturile exprimate în favoarea "Leave".
Londra şi Scoţia au votat puternic "Remain", însă tabăra proeuropeană a fost subminată de rezultate slabe în nordul Angliei.
Alegătorii din Ţara Galilor şi comitatele engleze s-au pronunţat masiv în favoarea unui Brexit.
Prezenţa la urne a fost mai mare decât la ultimele alegerei generale, iar potrivit unor previziuni "Remain" urma să obţină o victorie cu 52%.
Cancelarul laburist din umbră John McDonnell a declarat că Banca Angliei ar putea să intervină în favoarea lirei sterline, care s-a depreciat cu 3% imediat după ce rezultatele au arătat un vor puternic "Leave" în Sunderland, iar deprecierea a ajuns la 6,5% în raport cu euro.
Liderul Ukip Nigel Farage - care a făcut campanie în ultimii 20 de ani ca Marea Britanie să părăsească UE - a declarat pentru presă că "aceasta va fi o victorie pentru oamenii obişnuiţi, pentru oamenii decenţi".
BBC preconizează că Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană după anunţarea rezultatelor în 309 din cele 382 de circumscripţii.
06:43 - Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani
Lira sterlină este în scădere cu 8,5% faţă de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani, în primele ore ale dimineţii de vineri, pe măsură ce numărătoarea voturilor de la referendumul din Marea Britanie sugerează că britanicii au optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Bloomberg.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Volatilitatea s-a accentuat pe măsura numărării voturilor, lira fluctuând într-un interval mai mare de 15 cenţi americani, în timp ce probabilitatea calculată de casa de pariuri Oddschecker este 93% pentru ieşire, faţă de 23% joi.
Lira este în declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.
Indicele lire britanice, calcultat de Bloomberg, care urmăreşte evoluţia monedei britanice în raport cu şapte valute importante, a coborât cu 8,4%, în timp ce indicele FTSE 100, pentru contractele care expiră în septembrie, a pierdut 7,6%.
Declinul de 8,5% al lirei consemnat vineri marchează cea mai slabă evoluţie a monedei consemnată vreodată, declinul fiind mai grav decât cel de 4,1% înregistrat în aşa-numita Black Wednesday, când a ieşit din mecanismul europan al ratelor de schimb. În ziua respectivă, investitorul George Soros a pariat împotriva lirei, câştigând 1 miliard de dolari.
Lira a coborât vineri cu până la 9,5% în timpul tranzacţiilor, acesta fiind cel mai grav declin consemnat după cel de 5,9% din 24 octombrie 2998, când pieţele s-au prăbuşit la nivel global, în timpul crizei financiare.
Declinul confirmă aşteptările analiştilor, în eventualitatea unui Brexit. Lira mai slabă favorizează exporturile britanice, dar poate mări preţurile plătite de britanici, complicând eforturile Băncii Angliei de atingere a ţintei de inflaţie.
REFERENDUM Marea Britanie: Tabăra pro-Brexit conduce cu un avans de 3% după centralizarea voturilor exprimate în jumătate din circumscripţii
Autorităţile au centralizat voturile exprimate în mai bine de jumătate din circumscripţiile britanice, respectiv în 194 din cele 382 de circumscripţi existente. Potrivit datelor, 51,5% dintre alegătorii britanici au votat pentru ieşirea din UE, în vreme ce alţi 48,5% au ales în favoarea rămânerii în blocul comunitar, scrie Sky News.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În acest moment, rezultatele par să se modifice de la oră la oră, după ce tabăra pro-UE a condus pentru scurt timp lupta pentru statutul Marii Britanii în blocul comunitar.
Anterior, după numărarea voturilor exprimate în o cincime din circumscripţiile britanice, 51,3% din alegătorii britanici au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, în vreme ce alţi 48,5% au ales în favoarea ieşirii.
Între timp, laburiştii îi acuză pe scoţieni că nu au reuşit să scoată electoratul la urne, după ce în Glasgow prezenţa la vot abia a depăşit 50% din numărul alegătorilor înregistraţi.
Peste 46,5 milioane de britanici au fost chemaţi joi la urne pentru a vota într-un referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii.
Marea Britanie: 72,1% dintre alegătorii britanici au votat la referendum potrivit datelor centralizate din peste jumătate de circumscripţii
Primele date centralizate indică o prezenţă la vot masivă, după ce 72,1% din alegătorii britanici înregistraţi au votat în 200 de circumscripţii electorale, din cele 382 existente.
La începutul nopţii, cei de la YouGov au indicat un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE, care a reuşit să obţină 54% din preferinţele alegătorilor britanici.
Estimările Ipsos Mori indicau un avans mult mai considerabil pentru pro-europeni, care s-au situat departe de marja de eroare.
Miza referendumului britanic este una colosală, iar în cursul acestei zile mai mulţi lideri europeni de stat au intervenit pentru ultima oară pentru a le cere britanicilor să aleagă un viitor alături de blocul comunitar. De asemenea, politicienii britanici din cele două tabere au declarat că se aşteaptă la o victorie clară.
Între timp, laburiştii avertizează că există o divergenţă mare în scrutinul care a avut una dintre cele mai mari prezenţe de vot din ultimii ani. Astfel, districtele pro-UE înregistrează rezultate peste aşteptări pentru rămânerea în UE, acelaşi lucru se întâmplă şi în bastioanele euroscepticilor britanici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.