Preşedintele demisionar Abdelaziz Bouteflika le-a cerut iertare algerienilor într-o scrisoare de ”adio”, după ce a plecat de la putere sub presiunea străzii, care îşi reafirmă hotărârea de a se debarasa de ”sistem”, relatează AFP.
În paralel, noul Guvern a făcut miercuri gesturi de deschidere către presă, opoziţie, asociaţii şi sindicate, prin măsuri care vizeazăsă ofere garanţii opoziţiei şi societăţii civile, în contextul în care se deschide o perioadă de interimat de trei luni, în care să fie ales un nou preşedinte.
Un grup de aproximativ 20 de asociaţii implicate în contestare a îndemnat însă, din nou, miercuri, la o nouă zi de mobilizare, vineri, în vederea ”menţinerii presiunii” şi obţinerii ”unei tranziţii independente de sistem”, menţinerea în posturi a unor oameni puşi de Bouteflika neputând, subliniază ei, să garanteze alegeri prezidenţiale libere şi echitabile.
Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, şi-a prezentat demisia marţi, după mai bine de o lună de manifestaţii-monstru prin care i s-a cerut să demisioneze - o mobilizare fără precedent de când a venit la putere, în 1999.
”Părăsesc scena politică fără tristeţe ori teamă faţă de viitorul ţării noastre” şi ”vă îndemn să rămâneţi uniţi”, afirmă Bouteflika miercuri în această scrisoare adresată ”dragelor surori” şi ”dragilor fraţi” algerieni, publicată de agenţia algeriană oficială de presă APS.
”(Vreau) să le cer iertare celor care, între copii patriei mele, faţă de care, fără să vreau, nu mi-aş fi făcut datoria, în pofida profundului meu ataşament faţă de servirea tuturor algerienilor şi algerienelor”, afirmă fostul preşedinte, care se prezintă ”de-acum (drept) un simplu cetăţean”.
Consiliul Constituţional a luat act, miercuri, de vacantarea definitivă a preşedinţiei republicii şi a informat în acest sens Parlamentul, potrivit televiziunii naţionale.
”PRIMA VICTORIE”
Potrivit Constituţiei, preşedintele Consiliului Naţiunii (camera superioară a Parlamentului) Abdelkader Bensalah, în vârstă de 77 de ani, este însărcinat să asigure interimatul timp de maximum 90 de zile.
El urmează ca, în acest termen, să organizeze alegeri prezidenţiale în două tururi şi să predea puterea unui nou şef de stat ales în acest scrutin în care, în calitate pe preşedinte interimar, nu poate candida.
Înainte de anunţul-şoc de marţi seara, Abdelaziz Bouteflika a încercat să se agaţe cu orice preţ de putere. Odinioară un preşedinte atotoputernic, el a dat drumul acaparării la câteva ore după ce a fost sfidat în mod deschis de către armată şi de aproape o lună şi jumătate de contestaţie populară.
Foarte slăbit în urma unui accident vascular cerebral (AVC), dar hotărât să candideze la al cincilea mandat, Bouteflika i-a prezentat marţi scrisoarea demisiei şefului Consiliului Constituţional Tayeb Belaïz, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea naţională.
”Demisia lui Bouteflika (...) este o primă victorie (...), însă ea nu este suficientă”, au subliniat miercuri cele 20 de asociaţii din cadrul societăţii civile, care reclamă implementarea unor ”instituţii consensuale de tranziţie”.
Noul Guvern, condus de Noureddine Bedoui, un fost ministru de Interne, a anunţat ulterior că a luat o serie de măsuri în favoarea presei, opoziţiei, asociaţiilor şi sindicatelor.
Guvernul urmează să procedeze la ”examinarea” şi ”tratarea” unor cereri de autorizare depuse de partide politice şi asociaţii la Ministerul de Interne şi de către sindicate la Ministerul Muncii.
La o zi după demisia lui Bouteflika, presa algeriană a salutat sfârşitul unei epoci.
Abdelaziz Bouteflika ”nu şi-ar fi imaginat vreodată o ieşire din scenă atât de dureroasă, el care a jurat să «moară la putere»”, a comentat cotidianul independent francofon El Watan, potrivit căruia armata ”nu a prea avut de ales” în faţa încăpăţânării preşedintelui.
”MULŢUMIŢI, DAR NU PĂCĂLIŢI”
”«Tsunamiul» mişcării populare restituie puterea poporului”, a apreciat, la rândul său cotidianul independent arabofon El Khabar.
Ali Benflis, un fost premier al lui Bouteflika devenit unul dintre principalii săi opozanţi, a apreciat că demisia preşedintelui constituie ”epilogul dureros a două decenii ale unei imense risipe”, salutând totodată rolul armatei.
La Alger, marţi seara, un adevărat concert de claxoane a salutat sfârşitul unei epoci, iar algerieni, cu steaguri naţionale, au defilat în centrul oraşului.
De la 22 februarie, milioane de manifestanţi în întreaga Algerie au cerut, în mod paşnic, plecarea lui Abdelaziz Bouteflika, iar apoi, rapid, pe cea a anturajului său şi a ”sistemului”.
Înaintea unor eventuale noi manifestaţii masive, ca în fiecare vineri de la începutul contestării, majoritatea algerienilor intervievaţi de AFP şi-au repetat hotărârea de a continua să manifesteze.
La fel ca Yacine Saidani, un inginer în vârstă de 40 de ani, mulţi se declară ”mulţumiţi dar nu păcăliţi”.
”Sistemul şi mafioţii săi trebuie să plece. Aşadar marşurile vor continua”, a declarat Fadhéla Amara, în vârstă de 69 de ani, cu nepotul său, în vârstă de zece ani, de mână.
Abandonat masiv, inclusiv în tabăra sa, Abdelaziz Bouteflika s-a trezit foarte izolat după o primă luare de pozişie a şefului Statului Major, generalul Gaid Salah, un aliat de neclintit până atunci, care a argumentat că plecarea sa de la putere este soluţia crizei.
De-acum, ”plecarea lui Bouteflika lasă terenul deschis unui număr de doi actori - instituţia militară şi strada algeriană (...). Este o primă victorie (a armatei), însă ea nu este definitivă, în măsura în care tranziţia politică este provocarea cea mai importantă”, a declarat pentru AFP Hasni Abidi, directorul Centrului de Studii şi Cercetare privind lumea arabă şi medietraneeană, cu sediul la Geneva.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat miercuri speranţa ca Algeria să cunoască ”o tranziţie paşnică şi democratică”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...