Profesorul Boris Nadejdin, singurul candidat la alegerile prezidenţiale ruse care se opune războiului din Ucraina, a anunţat miercuri că a depus 105.000 de semnături de susţinere la Comisia Electorală Centrală (CEC), suficient din punct de vedere tehnic pentru a fi înscris oficial în cursa electorală în care îl va înfrunta pe actualul preşedinte Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din martie, relatează Reuters şi AFP.
Victoria lui Putin este abolut sigură, dar Nadejdin i-a surprins pe unii observatori prin criticile tranşante la adresa a ceea ce Kremlinul numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina, căreia opozantul spune că i-ar pune capăt.
După ce, în timpul acestei ierni friguroase, au fost o serie de probleme cu încălzirea locuinţelor în întreaga Rusie, Nadejdin a declarat la începutul acestei luni că ţara şi-ar putea permite să cheltuiască mai mult pentru cetăţenii săi, dacă nu ar mai vărsa atât de mulţi bani în armată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Criticii Kremlinului spun că lui Nadejdin nu i s-ar fi permis să ajungă atât de departe, într-un sistem politic atât de strict controlat, fără binecuvântarea autorităţilor, lucru pe care el îl neagă.
Cu toate acestea, declaraţiile sale deschise despre războiul Rusiei din Ucraina au alimentat speculaţiile că a depăşit o linie roşie tacită şi că i se va interzice să candideze pe baza unui detaliu tehnic sau că va fi forţat să renunţe.
În calitate de candidat nominalizat de un partid politic, Nadejdin trebuia să strângă 100.000 de semnături din cel puţin 40 de regiuni pentru a putea candida la alegerile din 15-17 martie.
Oficialii electorali vor verifica acum autenticitatea semnăturilor depuse de Nadejdin şi de alţi potenţiali candidaţi şi vor anunţa luna viitoare cine va figura pe buletinul de vot împreună cu Putin.
În trecut, Comisia Electorală Centrală a descoperit ceea ce a spus că sunt nereguli în semnăturile strânse de unii candidaţi şi în consecinţă, i-a descalificat.
Într-o declaraţie postată pe contul său oficial de Telegram, Nadejdin le-a mulţumit susţinătorilor săi. "Aceasta este mândria mea", a spus el referindu-se la semnăturile strânse. "Munca a mii de oameni care au mers fără odihnă, timp de multe zile. Rezultatul cozilor la care aţi stat, în frig, este în cutii. Va fi foarte greu pentru CEC şi pentru autorităţi să spună: Nu am observat elefantul din cameră!" - a scris opozantul lui Putin.
El a postat, de asemenea, o înregistrare video de la sediul CEC, care arată teancuri de hârtii conţinând semnăturile, stivuite frumos pe mese, gata să fie verificate de oficiali, având specificată fiecare regiune a celei mai mari ţări din lume din care provine fiecare teanc.
Un membru al Comisiei Electorale a confirmat că "semnăturile au fost depuse", potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.
Puţin cunoscut publicului larg, Nadejdin, un veteran, totuşi, al vieţii politice ruseşti, care denunţă tendinţele autoritare ale lui Vladimir Putin, a suscitat un interes neaşteptat în ultimele zile, zeci de mii de ruşi mobilizându-se pentru susţinerea candidaturii sale. Câteva sute de moscoviţi au stat la coadă în ultimele zile pentru a semna în sprijinul lui Nadejdin, o modalitate legală pentru ei de a-şi demonstra opoziţia deschisă faţă de politicile Kremlinului într-o ţară în care orice voce disidentă este sever reprimată.
Cu toate acestea, contracandidatul lui Putin, în vârstă de 60 de ani, nu-şi face prea multe iluzii cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale, având în vedere că realegerea lui Vladimir Putin, care se află la putere din anul 2000, pare evidentă.
"Măcar sper că 17 martie va marca poate sfârşitul, începutul sfârşitului erei Putin", a mărturisit el într-un interviu acordat AFP în urmă cu câteva zile. "Candidatura mea le oferă oamenilor o ocazie unică de a protesta în mod legal faţă de politica actuală", a adăugat Nadejdin, fost consilier al lui Boris Nemţov, opozant asasinat în 2015.
Este greu de spus cât de departe poate ajunge Nadejdin. Ales în alte ocazii, fie ca deputat în Dumă, fie consilier local, el reprezintă acum un partid de centru-dreapta numit Iniţiativa Civică, care nu este reprezentat în parlament.
Kremlinul nu şi-a ascuns dispreţul faţă de el: "Nu îl considerăm un concurent", a declarat recent purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.