Premierul britanic Boris Johnson este suspectat de un posibil conflict de interese în perioada în care era primar al Londrei, din cauza legăturilor sale cu o femeie de afaceri care ar fi beneficiat de finanţări publice, un scandal care ar putea conduce la deschiderea unei anchete penale împotriva şefului Guvernului de la Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tabloidul Sunday Times dezvăluie că Jennifer Arcuri - un fost manechin american devenit femeie de afaceri - ar fi încasat în total 126.000 de lire sterline (141.000 de lire sterline) din fonduri publice şi ar avut un acces privilegiat la misiuni oficiale prin legăturile sale cu Boris Johnson.

Premierul britanic - care a suferit de când a ajuns la putere, la sfârşitul lui iulie, o serie de înfrângeri usturătoare în Parlament şi în justiţie, din cauza voinţei sale de a scoate Regatul Unit cu orice preţ din Uniuea Europeană (UE) la 31 octombeie - a fost primar al Londrei din 2008 în 2016.

POSIBILĂ ANCHETĂ PENALĂ

În urma dezvăluirii acestui scandal, administraţia regională a Londrei Mari (Greater London) a sesizat serviciul competent în domeniu - Independent Office for Police Conduct (IOPC) - să stabilească dacă este cazul să se deschidă o anchetă penală împotriva fostului primar al Londrei, a anunţat instituţia vineri într-un comunicat.

Se pare că, prin legăturile sale de prietenie cu Boris Johnson, Jennifer Arcuri a putut să participe la misiuni comerciale şi să beneficieze de contracte de sponsorizare de care ea şi societăţile sale nu ar fi putut beneficia altfel, relevă IOPC în comunicat.

Sunt vizate un contract de sponsorizare din 2013, în valoare de 10.000 de lire sterline (11.200 de euro) şi altul în valoare de 1.500 de lire sterline (1.700 de euro) din 2014 de care a beneficiat societatea lui Arcuri, Innotech.

De asemenea, ea a avut acces la evenimente la Singapore sau în Malaysia şila New York.

Potrivit Sunday Times, Jennifer Arcuri ar fi primit, de asemenea, 15.000 de lire sterline (17.000 de euro) din fonduri guvernamentale, în 2014, în cadrul unui program menit să încurajeze antreprenorii străini să înfiinţeze societăţi în Regatul Unit.

Totodată, ea a reuşit să obţină suma de 100.000 de lire sterline (112.000 de euro) anul acesta, din fonduri destinate întreprinderilor britanice, în pofida faptului că s-a întors în Statele Unite. Această din urmă sumă a fost încheţată de Guvern.

Atât Boris Johnson, cât şi Jennifer Arcuri au respins orice nereguli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.