Premierul britanic Boris Johnson şi premierul italian Giuseppe Conte le-au transmis duminică cetăţenilor lor că lumea trebuie să se adapteze pentru a trăi cu noul coronavirus şi nu poate aştepta să fie salvată prin dezvoltarea unui vaccin, relatează CNBC.
Comentariile separate exprimate de cei doi lideri au avut loc în timp ce naţiuni din întreaga lume şi statele americane se luptă cu relansarea economiilor afectate de pandemie. Cu 36 de milioane de noi şomeri în SUA, presiunile economice se amplifică, în timp ce autorităţile recunosc că reluarea activităţilor riscă să ducă la creşterea numărului de infectări cu coronavirus şi al deceselor.
În Italia, la presiunea liderilor regionali, Conte a permis mai devreme decât era programat deschiderea restaurantelor, barurilor şi facilităţilor de plajă, în aceeaşi zi cu reluarea slujbelor religioase şi redeschiderea magazinelor.
"Ne confruntăm cu un risc calculat, fiind conştienţi ... că ar putea reveni curba epidemiologică. Ne confruntăm cu acest risc şi trebuie să îl acceptăm, altfel nu am putea niciodată să relansăm economia”, a spus Conte.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul italian a adăugat că Italia ”nu îşi poate permite” să aştepte până la elaborarea unui vaccin. Experţii din domeniul sănătăţii spun că lumea ar putea fi la o distanţă de luni, dacă nu chiar de ani, de a avea un vaccin la dispoziţia tuturor, în ciuda eforturilor lumii ştiinţifice pentru a crea un astfel de vaccin.
Conte a mai spus că ”Viaţa noastră socială şi producţia ar fi puternic deteriorate.”
Se estimează că economia Italiei va contracta cu 9% în acest an din cauza coronavirusului, pe fondul unui blocaj lung şi strict.
La rândul său, premierul britanic Boris Johnson, care a fost internat luna trecută cu o formă gravă de COVID-19, a afirmat duminică că este posibil să nu se dezvolte deloc un vaccin, în ciuda eforturilor uriaşe la nivel global de a produce unul.
"Am spus că vom face tot posibilul pentru găsirea unui vaccin. Rămâne un drum foarte lung de parcurs şi trebuie să fiu sincer că ar putea să nu obţinem un vaccin”, a avertizat Johnson.
Johnson a spus că Marea Britanie a făcut ”paşi mici” spre redeschidere, ”încercând să facă ceva ce nu a mai trebuit niciodată să facă înainte – să scoată ţara dintr-un blocaj complet.
”În ciuda acestor eforturi, trebuie să recunoaştem că este posibil să avem nevoie să trăim cu acest virus în perioada următoare”, a scris Johnson.
Liderul conservator a declarat că Marea Britanie trebuie să găsească noi modalităţi de control al virusului, inclusiv mai multe testări pentru persoanele care au simptome şi urmărirea contactelor persoanelor infectate. Un ministru a spus duminică că 17.200 de oameni au fost recrutaţi pentru a fi urmăritori contactele.
Coronavirusul a infectat peste 4,6 milioane de oameni şi a ucis mai mult de 312.000 în întreaga lume, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.
Statele Unite au raportat peste 88.000 de morţi în această pandeie pandemie, iar Europa a înregistrat cel puţin 160.000 de morţi.
Meciurile profesioniste de fotbal din Bundesliga din Germania au fost reluate weekendul trecut, o măsură atent urmărită de restul lumii fotbalului, precum şi de ligile sportive americane precum MLB, NBA, NFL şi NHL, care se confruntă cu toate schimbările majore ale operaţiunilor lor pe fondul pandemiei.
Germania a a fost lăudată pentru testarea pe scară largă a populaţiei. Nu toţi fanii au fost mulţumiţi de reluare campionatului, care a avut loc pe stadioane goale, dar jocurile au fost difuzate pe scară largă în întreaga lume.
Jucătorii au fost avertizaţi să nu scuipe, să nu îşi strângă mâinile sau să se îmbrăţişeze reciproc pentru a sărbători goluri. Personalul şi jucătorii aflaţi pe banca de rezerve au purtat măşti, iar mingile şi scaunele au fost dezinfectate.
"Întreaga lume urmăreşte Germania să vadă cum o facem", a spus antrenorul Bayern Munchen, Hansi Flick. "Poate fi un exemplu pentru toate ligile."
Bisericile din toată Grecia şi-au deschis duminică uşile pentru credincioşi, după două luni, limitând numărul acestora şi distribuind dezinfectanţi.
Turcia le-a permis persoanelor de peste 65 de ani să-şi părăsească locuinţele doar pentru a doua oară doar, pentru o perioadă de până la şase ore, dar a menţinut măsura de izolare la domiciliu a acestora.
Micile magazine sunt redeschise în cea mai mare parte a Spaniei, ţară care duminică a raportat doar 87 de decese noi, cel mai mic număr zilnic de decese începând cu 16 martie. Cu toate acestea, restricţiile au rămas mai stricte la Madrid şi Barcelona, zonele cele mai afectate.
În Asia, Shanghai-ul a anunţat o reluare cursurilor pentru elevii de vârste mici, pe 2 iunie, pe fondul scăderii cazurilor de virus. Oamenii din Thailanda au putut intra duminică în centrele comerciale, care erau închise din martie.
Autoritatea de reglementare a aviaţiei din China a raportat că zborurile au ajuns la un nivel de 60% din cel anterior pandemiei, depăşins 10.000 pe zi pentru prima dată începând cu 1 februarie.
China a raportat duminică doar cinci cazuri noi, în timp ce Coreea de Sud a înregistrat 13.
În SUA, fostul preşedinte Barack Obama i-a criticat din nou liderii americani care coordonează răspunsul la coronavirus, afirmând într-un discurs online adresat unor absolvenţi de colegiu că mulţi oficiali, ”nici măcar nu se prefac că sunt la conducere. El nu a menţionat niciun nume, dar pare să se pregătească de campanie pentru fostul său vicepreşedinte, Joe Biden, un democrat care candidează împotriva preşedintelui Donald Trump la alegerile din noiembrie.
În California, mai multe parcuri şi trasee de drumeţie şi-au întâmpinat vizitatorii într-o a doua fază de redeschidere. Expoziţiile în aer liber de la grădina zoologică din Atlanta s-au redeschis, în timp ce în New Mexico, comercianţii cu amănuntul, casele de cult şi multe servicii s-au redeschis la o capacitate limitată, dar nu şi în nord-vestul statului, unde este concentrată epidemia.
În New Orleans, un oraş renumit pentru bucătăria sa, restaurantele vor trebui să limiteze numărul de rezervări, deoarece oficialii au redus restricţiile.
Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a spus că pistele de curse de cai şi pista auto Watkins Glen International se pot redeschide, dar fără ”mulţimi, fără fani”. El a mai spus că ar putea avea în vedere reluarea meciurilor în cadrul Major League Baseball din New York, epicentrul epidemiei americane, dar fără spectatori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.