Guvernul algerian consideră, la 60 de ani de la prima explozie nucleară franceză în Sahara, pe teritoriul Algeriei, că acest dosar se află ”în suspans” şi că este necesar să fie soluţionat în vederea stabilirii unor relaţii ”normale” între cele două ţări, relatează AFP.
Ministrul algerian al Mujahedinilor - foşti combatanţi în Războiul de Independenţă împotriva Franţei (1954-1962) - Tayeb Zitouni a declarat joi că este vorba despre ”o revendicare oficială sine qua non” a statului şi poporului algeriene, potrivit agenţiei alegeriene de presă APS.
Ministrul, care a efectuat o vizită în regiunea Reggane, în sudul Algeriei, în wilaya (prefectura) Adrar, unde au avut loc teste nucleare franceze, a subliniat că Algeria a comemorat joi ”o crimă de distrugere a umanităţii comisă împotriva unor nevinovaţi”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Această dramă este imbricată în registrul criminal al Franţei coloniale, bogat în crime şi masacre comise cu scopul de a spune poporul algerian”, a subliniat el.
”Dosarul exploziilor nucleare franceze în regiunea Reggane şi sechelele radiaţiilor care fac în continuare victime se află între cele patru dosare reţinute în planul Guvernului în partea legată de memoria naţională, deschis între Algeria şi Franţa”, a declarat Zitouni.
Acest ”plan de acţiune” guvernamental, un program de politică generală în urma alegerilor prezidenţiale algeriene de la 12 decembrie, a fost adoptat joi seara de către Parlamentul algerian.
La 13 februarie 1960, Franţa lansa la Reggane, în deşertul algerian, ”Gerboise bleue” - numele primului său test nuclear - o bombă cu plutoniu de o putere de 70 de kilotone - de trei până la patru ori mai mare ca cea a celei de la Hiroshima -, a cărei precipitaţii radioactive se întindeau în toată Africa de Vest şi în sudul Europei.
Zitouni consideră că ”exploziile nucleare franceze sunt o probă tangibilă a crimelor odioase comise împotriva drepturilor omului, mediului Saharei, în care radioactivitatea există în continuare”.
Autorităţile franceze dădeau asigurări, la trei zile după explozie, că radioactivitatea era peste tot sub normele de securitate admise.
Însă documente declasificate în 2013 dezvăluie că precipitaţii radioactive cu mult mai importante decât cele recunoscute la vremea respectivă au cuprins întreaga Africă de Vest şi sudul Europei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.